Политиката не започва от депутатите, а от семейството и съседите

Стоян Дапчев, капитан на влекач и член на ПП ЛИДЕР:

Без морал и най-добрите закони ще са безсмислени

 

Стоян Дапчев е потомствен моряк, от 7 години капитан на влекач в частна фирма, оперираща в Пристанище Бургас. На 32 години, в желанието си да бъде полезен на своите съграждани и сънародници, младият моряк насочва вниманието си към политиката. Членува в партия ЛИДЕР и е готов да се заеме с прилагането на нейните градивни идеи.

 

– Какво може да накара един млад човек, увлечен от морето и мечтите за екзотични пътешествия, да започне да се интересува от  политиката и от злободневието на нашето общество?

Към морската професия ме насочи баща ми, той също е капитан. Мечтаех за дълги пътешествия, екзотични страни, но останах край брега. Не съжалявам, защото работата ми е динамична и интересна. През последните години, обаче, не мога да се примиря с онова, което се случва с приятелите ми, изобщо с младите хора на България. Голяма част от тях са без работа, други оставят силите по трудовите пазари в чужбина. Те трябва да имат шанс за развитие в България, трябва да се върнат. Онова, което вършат там, могат да го правят и тук. Вероятно ще им е малко по-трудно, но все някога трябва да започне нормалното развитие и на нашата държава. Мисля, че всички ние трябва да положим усилия това да се случи. Затова се насочих към политиката.

 

– Какво е за вас политиката като разбиране и ангажимент? Как трябва да започне политическата кариера?

За мен политиката не започва от депутатите, тя започва от съседите, от семейството, от живота около нас. Ако  се разбираш със семейството, съседите, с приятелите, ти си един малък политик, защото имаш комуникация с хората, можеш да ги изслушваш.  Политика е и  умението да комуникираш с дадена компания, да  се изграждаш като специалист. У нас често разбирането за подобен род неща е обърнато, или в понятията се влага различно значение, може би остатък от миналото. Дори гледаме с лошо око на някого, ако се каже, че е ползвал „връзки”. В западния свят на това му казват препоръки. И няма нищо лошо  някой да бъде препоръчан, защото може да се справи с работата. Едва ли в днешно време работодател би наел на работа човек, само защото е „наше момче”.

Мисля, че много неща трябва да променим в самите себе си. Да изградим морал, без който и най-добрите закони биха били безсмислени. Затова може да помогне правилната и целенасочена политическа линия в страната.

 

– Каква работа търсят младите хора и защо странят от нишите, които и сега има  в икономиката? Защо не се насочват примерно към селското стопанство при толкова много пустеещи земи?

Младите хора търсят динамична, интересна и доходоносна работа, която обаче да им осигурява до известна степен и спокойствие. По мое мнение считат, че градът им дава повече възможности да постигнат някакви цели и по-лесен начин за живот. Съответно избират по-лесното. А когато нямат работа, наистина не знаят какво точно да направят. На село не отиват, защото няма пътища, училища за децата им, здравеопазване. Държавата не ги създава, защото в селата няма достатъчно хора и всичко се върти в кръг. Аз мисля, че за да се върнат хората към селата, първо държавата трябва да влезе там и да изгради нужната инфраструктура.

 

 

– Защо предпочетохте точно ПП ЛИДЕР?

Харесва ми идеята на ЛИДЕР, насочена основно към съживяване на българската икономика. Тя съвпада с моите възгледи. Само така може да се осигури работа на младите хора и тогава, убеден съм, те ще се върнат в България. А ако повече млади хора работят, ще има и по-добри пенсии за възрастните  – техният живот тук става все по-труден .

Икономическата платформа на ЛИДЕР обещава развитие във всички сектори на икономиката и разкриване на нови 300 хиляди работни места. Посочва и мерките, чрез които това може да се осъществи. Залага на инвестициите в производството, които единствено могат да съживят икономиката. Но, за да дойдат инвестиции, трябва да има и подходяща пазарна среда, данъчни преференции и т.н.

Считам, че набелязаните цели са постижими. В ЛИДЕР членуват хора, които реално участват в икономическия живот на страната. Част от тях са работодатели, създаващи и защитаващи работни места. Те  знаят предимствата и недостатъците на системата, сблъсквали са се с проблемите и имат виждане за тяхното решаване. Членовете на ЛИДЕР са доказали себе си чрез труд. Независимо от това дали са предприемачи, консултанти или управители на предприятия, те трябва да защитават интересите на своите служители и на работодателите си, и го правят. Това ме кара да вярвам, че могат да се справят и с по-големите цели, които си поставят.

 

– Наближават избори, как ще накарате повече хора да повярват в тази кауза?

Основно чрез вече изпълнените обещания. ЛИДЕР  е доказала, че има реална преценка за ситуацията, че не си поставя неосъществими цели и не дава неизпълними обещания. За ЛИДЕР няма малък и голям проблем. Дори да касае само един човек или малка група от хора, проблемите им трябва да бъдат решени. Една дупка по улицата пред дома или невъзможността в даден квартал да се паркира заради наличие или отсъствие на синя зона са въпроси, с които някой трябва да се заеме. Случвало се е с подобни конкретни желания на хората да се ангажират членове на ЛИДЕР – Бургас и с тяхно съдействие проблемите да са решени. Считам, че това е едно от доказателствата, че тази партия иска да работи за хората и да защитава техните права.

 

 

-Как смятате, че ще можете да се реализирате в политиката и в ЛИДЕР?

В ЛИДЕР аз все още търся своето място. А в политиката –  искам когато ме срещнат хората, да не ме сочат с пръст и лошо чувство.

 

– Днес хората са на улицата. Какъв според вас е изходът от тази ситуация?

Считам, че трябва да се появи нещо ново, непознато, което не се е случвало, и на което хората да повярват. Но то трябва да дойде от тук, от нашата страна.  Защото не мисля, че може някой да дава рецепта за ястие, без да е видял в кухнята какви продукти има.  Хората, които ще поведат тепърва страната не бива да идват от чужбина. Те трябва да са живели в България, да са развивали бизнес и да са осигурявали работни места тук, да познават живота на българина. Само тогава ще знаят какво да направят, за да осигурят стабилност на страната.