Прекратиха концесията на резерват „Ропотамо” заради строеж

 

Министерството на околната среда и водите прекрати едностранно концесионния договор за туристическа дейност в резервата „Ропотамо” заради сигнали за извършване на строителни дейности от страна на концесионера в разрез със закона.  Само преди дни стана ясно, че в сърцето на защитената местност се строи ресторант с прогнозна площ около 400 квадратни метра, заедно със септична яма за нуждите на заведението и нова постройка в близост до пристана за лодките. На мястото на новия бетонен обект е съществувала дървена сграда, използвана за бистро, която е премахната, без за това да е уведомен РИОСВ- Бургас.


Освен строителните дейности, които се вихрят в „Ропотамо”, концесионерът „Венис Марина” не се е поколебал да извърши основен ремонт на корпусите и двигателите на 5 лодки направо на територията на резервата и така да го застраши от замърсяване с отровни бои и масла.


На наемателя е съставен акт, а глобата, която ще трябва да плати, е от 5 до 50 хиляди лева. Контактът е развален заради констатирани системни нарушения по Закона за защитените територии и заради липса на предмет след премахването на съществуващата до скоро дървена сграда .


От октомври миналата година „Венис Марина” има договор за осъществяване на разходки с лодки по река Ропотамо. Под документа стои подписът на директора на РИОСВ- Бургас Бойчо Георгиев. Междувременно Георгиев е с наложено дисциплинарно наказание за това, че не е осъществил контрол за дейността в резервата