Приморско гласи лампите за „Часът на земята”

Община Приморско ще се присъедини към глобалната инициатива „Часът на земята” и ще загаси осветлението за час. От общинската администрация призовават жителите на общината да се присъединят към събитието и в събота, на 23 март, от 20:30 до 21:30 да останат на тъмно в знак на съпричастност към климатичните промени на планетата.


Часът на Земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава в рамките на един час, хората изразяват своята воля за по-устойчиво бъдеще като загасят осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.


През следващите години, Часът на Земята се превръща в една от най-мащабните световни инициативи за борба с климатичните промени. Така през 2012 г. в кампанията се включиват повече от 7000 града в 152 страни по света.


В България кампанията се провежда от 2009 г. , като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града, а нейни посланици бяха актьорите Васил Василев – Зуека, Димитър Рачков, Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов и финансистът Мартин Заимов. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.