Съдът отхвърли отстраняването на кмета на Несебър

Сезират ВСС за съдебен произвол в Бургас

Бургаският апелативен съд върна Николай Димитров на кметския стол, след като отмени определението на окръжния съд за отстраняването му от длъжност. Според състава на апелативния съд отстранените от длъжност кмет на община Несебър Николай Димитров и главен архитект Валентин Димов не само не са възпрепятствали събирането на доказателства по повдигнатото срещу тях предварително съдебно производство, нещо повече – те изцяло са съдействали на следствените органи и всички доказателства са събрани с тяхна помощ.

Определението на БОС,  за отстраняване на кмета на Несебър от длъжност,  е брутално нарушение на процесуалните права, казаха Стефан Константинов и Петър Атанасов, адвокати на Николай Димитров. Те ще сезират Висшия съдебен съвет за извършен произвол, преднамереност и недопустим прецедент от страна на БОС. Според тях решението на съда е било предопределено, а протоколът – написан преди съдебните прения. 20 минути след края на съдебното заседание са били представени мотивите – 6  страници, изписани със ситен шрифт, добре подредени и правно аргументирани. Основават се обаче единствено на предположения, а не на доказателства.

В аналите на правораздаването ще се запише и досъдебното производство срещу кмета на Несебър. Срещу него е повдигнато обвинение, че не е осъществил контрол, за който всъщност законът не му дава никакви правомощия. Димитров е обвинен, че е бездействал по отношение на едно от решенията на  Общинския експертен съвет по устройство на територията. Този съвет е извън структурата на общината, кметът не определя неговия състав, не участва в заседанията му, няма право на вето върху решенията му. Законът не му позволява да осъществява контрол. Обвинението срещу Николай Димитиров може да бъде разгледано като политически процес, който не почива на никакво юридическо основание и връща страната години назад, с цел прикриване отговорността на държавни институции, заявиха юристи.