Евреи отбелязват 70 години от спасяването си с литературен конкурс

По повод 70 – годишнината от спасяването на българските евреи oт лагерите на смъртта, в Бургас е обявен първият  литературен конкурс за ученици, посветен на това събитие. Темата  „Който спаси един човешки живот, спасява цялата Вселена” е заимствана от Талмуда – основният източник за законодателство, обичаи и морални ценности на юдаизма. В надпреварата могат да участват ученици от 8-ми до 12 –ти клас. В свободна литературна форма  – есе, разказ или литературно-научно съчинение, младежите имат възможност да изразят своите знания и отношение за спасяването на българските евреи от Холокоста, да споделят мнението си спрямо хората, дръзнали да се противопоставят на унищожителната военна машината на хитлеристка Германия и да оценят действията на българския народ в защита на човешкия живот по време на този геноцид.


Организатор на литературния конкурс е семейство Алкалай от Бургас. За тях Холокост не е абстрактно наименование, или историческа хронология. Те са живите потомци на Спасените и още пазят жълтите шестоъгълни значки  – знаците на смъртта, белязали онези техни родственици, които не са имали шанс да останат живи и да видят своите деца и внуци. 


Младите трябва да знаят за историческия подвиг на българския народ. Днес трудно можем да си представим как цивилизовани хора са били способни на зловещите изстъпления. Във времето, когато е било достатъчно само да проявиш жест на симпатия към преследваните, за да се лишиш от живота си, българите са проявили безпрецедентно национално мъжество и достойнство да се застъпят за несправедливо и безмилостно пожертваните си съседи, приятели, познати…. Организаторите на конкурса искат тази гражданска доблест и човеколюбие да остане в паметта, да се превърне в диалог с настоящето.


Младежите, желаещи да участват в надпреварата трябва да изпратят своите творби до 31-ви март на е-мейл  alkalay@аbv.bg.


Наградният фонд е 400 лв. Материалите ще се разглеждат от компетентно жури, а най-добрата от тях ще бъде публикувана на страниците на национален информационен сайт.