Бургазлии празнуваха Лазаровден с най-дългото хоро в най-добрия град

Най-дългото хоро в най-добрия град за живеене се изви днес в центъра на Бургас. На един от най-почитаните християнски празници, Лазаровден, жители и гости на морския град се включиха в атрактивната инициатива на дамите от ЖГЕРБ. Празникът започна пред сградата на Общината с изпълнения на певческите и танцови състави от Бургас и Българово. Изпълнен бе и ритуалът „Лазаруване”. Привлечени от хубавата българска музика и майсторските танцови изпълнения, много чужденци също се присъединиха към пъстрия празник. Не липсваха и върбови клонки, както повелява традицията, които се слагат на вратите на дома за следващия голям празник тази неделя – Цветница.

            Точно в 12 часа дамите от ЖГЕРБ-Бургас дадоха начало на най-дългото хоро. Площад „Атанас Сиреков” пред сградата на Общината се оказа малък за всички желаещи да отбележат Лазаровден с красивия танц. Хорото се пренесе на главната улица „Александровска”, привличайки много бургазлии от всички възрасти.

            „Искахме по атрактивен начин да отбележим хубавия празник и да създадем настроение на жителите и гости на Бургас. Надяваме се тази добра инициатива да се превърне в традиция и всяка година все повече хора да се включват в нея”, сподели кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Бургас Снежина Маджарова.

Водачът на листата на ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева също се включи в най-дългото хоро.

            „Лазаровден е един от най-хубавите пролетни празници, който посрещаме преди Цветница и Великден. Трябва да пазим българските традиции и обичаи живи, това ни обединява като нация и ни възпитава в духа на истинските ценности. Щастлива съм, че толкова много бургазлии станаха част от този празник, зареден с положителни емоции и много настроение”, сподели Ивелина Василева. 

Събитието уважиха още областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, част от останалите кандидати за народни представители на партията, общински съветници, членове и симпатизанти.