Бургаски математици отново се наредиха сред националите

Възпитаниците на ПМГ”Акад. Н. Обрешков” гр. Бургас за пореден път постигнаха блестящи резултати.  Тодор Марков е в разширения национален отбор по математика в старша възрастова група, а Костадин Гаров и Мария Делякова са в разширения национален отбор по математика в младша възрастова група.

 

Петима от 14-те бургаски математици, класирани за Националния кръг на олимпиадата по математика, проведена на 13-14 април 2013 г. в гр. София, се завърнаха с призови места.

Дванадесетокласникът от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков постигна блестящ резултат в олимпиадата и му е присъдена оценка Отличен 6,00, която му дава право на безконкурсен прием в Софийски университет.  Той вече е част от 16-те математически национали в разширения състав на отбора. Разбира се, пред него все пак остава предизвикателството – да влезе в основната шестица, за което предстоят контроли в началото на месец май. Така той би получил сигурна „виза” за международната олимпиада в Колумбия това лято. След това го очаква Станфордския университет в Калифорния, САЩ, където вече е приет и стартира с богата колекция от завоювани отличия в поредица математически турнири у нас и зад граница. Тодор обаче си пожелава да участва в още много състезания, където достойно да представя България, родния си Бургас и своята гимназия, в която са учили и неговите родители.

 

Като шампиони при осмокласниците в разширения състав на националния математически тим влизат Костадин Гаров и Мария Делякова, която постигна максимален резултат и е класирана на първо място. В националния рейтинг на младша възрастова група двамата възпитаници на ПМГ Бургас са съответно на второ и трето мясторезултат от отличните им представяния на различните национални математически форуми. На провелите се Национални пролетни математически състезания, в периода 29 – 31 март 2013 г. в гр. Варна, Костадин Гаров постигна максимален резултат и спечели златен медал, а на две точки след него остана Мария Делякова – носител на сребърен медал. Те ще участват и в Световното състезание по математика ВIMC, домакин на което за първи път става европейски град и това е Бургас.

Медал от националната олимпиада донесе и седмокласникът Радостин Петров. Той зае второ място, с което му се присъжда оценка Отличен 6,00 по математика за предстоящия приемен изпит след седми клас. С грамота  бе отличена и носителката на втора награда Сиана Жекова, също в седми клас.