Бургас и Гент ще развиват пристанищата си заедно

Бургас и центърът на провинция Източна Фландрия в Белгия Гент смятат да развиват заедно пристанищата си. Това стана ясно на среща между кмета на Бургас Димитър Николов и изпълнителния директор на пристанище Гент Даан Шалк, който пристигна в Бургас, за да се запознае на място с възможностите за оптимизиране на партньорството между пристанищата в двата побратимени града.

„Модернизирането на пристанищата и автоматизирането на обработката на товари са едни от приоритетните области, към които ще насочим усилията си при кандидатстването с проекти за европейско финансиране през следващия програмен период. Вашият положителен опит и партньорство ще ни са ни изключително полезни”, заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов по време на срещата си с Даан Шалк. Той обясни, че големи международни компании вече са заявили интерес да инвестират в Индустриалната зона, като идеята е да използват Пристанище Бургас като зона за бързи доставки до цяла Източна Европа и изрази увереност, че участието на Бургас и Гент като партньори в   общи проекти ще осигури предимство при одобрението им.

От своя страна  изпълнителният директор на белгийското пристанище изрази мнение, че двата града имат огромен потенциал за реализиране на съвместни проекти както в областта на икономиката, така и в културата, образованието и туризма.