ГЕРБ се срещна със симпатизанти в Равда

Изграждането на пречиствателна станция и заустването на отпадните води навътре в морето, брегоукрепване на крайбрежието и развитието на туризма в региона бяха основните акценти на срещата на кандидат-депутати от ГЕРБ-Бургас с жителите на село Равда. В залата на кметството бяха се събрали хора от различни възрасти, за да споделят своите проблеми и да зададат конкретни въпроси към регионалните представителите от листата на ПП ГЕРБ.

Един от проблемите, които вече много години терзае равденци, е липсата на пречиствателна станция в региона, която да има достатъчен капацитет да обслужва нарастващото през летния сезон население. Според тях това прави лоша реклама не само на морското селища, но и на цялата област. „Туризмът за нас е основен поминък и ако не се развива, ние ще останем без препитание”, оплакаха се местни хотелиери, ресторантьори и търговци.

В отговор на този наболял въпрос, Семир Абумелих и неговите колеги отговориха, че парите за изграждане на пречиствателна станция отдавна са отпуснати и просто чакат да бъдат усвоени. Още през август 2012 г. бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездна помощ на община Несебър по Оперативна програма „Околна среда“  с проект за събиране, пречистване и отвеждане на отпадните води от агломерация  Слън­чев бряг –  Несебър –  Равда. Тогава специално минис­търът на околната среда и водите Нона Караджова и Иве­лина Василева в качеството си на заместник-министър (за мандат 2009 – 2013) пристигнаха в Несебър за официалната церемония по подписването на договора. Проектът е на стойност 98 млн. лева, които трябва да бъдат вложени в разширението и модернизирането на пречиствателната станция в община Несебър. Ако обаче общината не си свърши работата в срок, парите могат да бъдат загубени, припомниха още кандидат-депутатите.

Договорите за Несебър и Созопол бяха подписани едновременно в началото на август 2012 г. За справка в момента в Созопол вече се извършват строителните дейности, докато в Несебър все още не е приключила тръжната процедура за избор на изпълнител, който първо трябва да проектира, а едва след това да строи.

Друг наболял проблем за жителите на Равда в брегоукрепването. Според тях за хилядите туристи, които посещават несебърското село през летния сезон, плажната ивица не е достатъчна. Камъни по плажа, липста на достъп до бреговата линия са само част от нерешените проблеми на местно ниво. По този казус също има решение, което вече е факт в населени места като Обзор например. И тук до голяма степен нещата зависят от общината, защото е необходимо да се изготви проект, с който да се кандидатства пред съответните институции.

„Това, което зависи от държавата, вече е стартирало по този проблем. През следващия мандат работата в тази насока трябва да бъде завършена”, поясни Семир Абумелих.

На срещата присъстваха и редица предприемачи, ангажирани в малкия и среден бизнес. Те също споделиха своите притеснения относно бъдещото развитие на дейността си.

„В следващия програмен период ПП ГЕРБ залага на социалната политика. Идеята е държавата да ви улесни живота, така че вие да имате възможност да развивате свой бизнес и да създавате работни места”, каза още Семир Абумелих по време на срещата.