Гонят рибарите от порт Несебър

Гонят рибарите от пристанище Несебър

 

Представителите на рибарската общност в Несебър са получили писмо от Министреството на транспорта,  парафирано от служебния министър Кристиян Кръстев, с което ги уведомяват, че нямат повече достъп до пристанището в града и трябва да се изнесат от там. Това обяви снощи водачът на листата за кандидат – депутати на БСП – Коалиция за България от Бургас Димчо Михалевски. Той се е срещнал с рибарите от общината, които са го информирали са неприятната ситуация , в която са изпаднали. Според бившият заместник министър на МРРБ, изгонването на рибарите от порта в града не е добър държавнически ход и той лично се ангажира като бъдещ депутат за ревизия на процедурата за концесия на пристанище Несебър, на която по думите му се е явил само един депутат и това буди основателни съмнения за нейната законност. Михалевски добави, че трябва да се построят хладилници и ледогенератори на порта, за да имат къде рибарите да складират улова си, а не да бъдат гонени от там. Те са една от атракциите на града смята водачът на листата на коалицията.

 

По – късно Димчо Михалевски и колегите му от листата на БСП – КБ се срещна и с обществеността на град Несебър. Той подписа споразумение с гражданите, с което се задължава, след като бъде избран и с тяхна подкрепа за депутат, да идва на всеки два месеца поне веднъж в региона.

 

Бившият заместник министър на МРРБ пое личен ангажимент до 22 месеца да бъде изграден нов четирилентов път от Бургас до Несебър. Също инфраструктурата на туристическия комплекс Слънчев бряг да се предостави на община Несебър, което е поискано и от Съюза на собствениците на хотели в курорта. Според Михалевски структурата “ Слънчев бряг” АД трябва да бъде ликвидирана, а най – големият български морски курорт с над 400 хил. бройки леглова база трябва да се превърне в място посещавано от богати туристи. Това можело да стане като се премахнат хилядите малки и неугледни капанчета и павилиони, които гонят сериозните посетители от комплекса. Кандидат – депутатът уточни, че Слънчев бряг  се нуждае от държавна подкрепа под формата на инвестиции, а през последните години е правено точно обратното.

Димчо Михалевски акцентира върху ключови предложения от регионалната програма на “ Коалиция за България” пред симпатизанти в читалището на стария Несебър. Сред тях са именно – предоставяне на общините на инфраструктурата и обществените площи в курортните комплекси и подкрепа за туристическите структури по места. Пряко обвързване на туристическите продукти с използването на културно – историческото наследство в област Бургас. Държавна подкрепа за превръщане на общините от бургаския залив, във водеща международна туристическа дестинация в региона на Черно море и възраждане на пасажерското корабоплаване, в това число и поставяне на началото на редовен пътнически морски транспорт между градовете по крайбрежието.

На срещата между кандидат – депутатите и гражданите на Несебър присъства и кметът на града Николай Димитров.