„Движение България на гражданите” ще усвои всички средства от Европейския фонд за рибарство

Да бъдат  усвоени всичките 100 млн. лв. от Европейския фонд за рибарство през следващия 7-годишен период. С това се ангажира водачът на листата на „Движение България на гражданите” Тома Биков на среща с рибарите в Несебър. Той обеща със средствата да бъдат реновирани и реконструирани 4 рибарски пристанища по черноморието, както и 8 лодкостоянки. Освен това европейските средства ще бъдат приоритетно насочени към дребния и средния рибарски бизнес.

Проблемът в Несебър ескалира, след като от Министерството на транспорта ограничиха достъпа на рибарите до южното пристанище и настояха те да се изнесат от там. В момента то се използва от 7 големи кораба, които осигуряват половината от улова на цаца по българското черноморие. Спирането на тяхната дейност ще доведе до закриването на 3 големи рибопреработвателни фабрики, а стотици хора ще останат без работа и препитание. Идеята да се използва друго пристанище не е икономически изгодна, защото ще отнеме много време и гориво, а и такова няма – оплакаха се рибарите.

България трябваше да реновира и реконструира пристанищата в рибарски с пари от ЕС, но предвидените за целта 16 млн. лв. не са усвоени, а 7 годишният период за това изтича през тази година – каза д-р Йордан Господинов – експерт в националната група по Земеделие и храни на „Движение България на гражданите”, който също присъства на срещата в Несебър. Липсата на рибни пристанища и рибни борси обрича един от основните поминъци на хората по морето и трябва да им се помогне – категоричен бе и общинският председател на бургаската структура на „Движение България на гражданите” Владимир Стоянов.

По-късно Тома Биков се срещна и с рибарите в Царево и Ахтпол, които също изложиха проблемите си пред водача на бургаската листа.