Делян Добрев: Развитието на малкия и среден бизнес е сред основните приоритети на ГЕРБ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ и водач на листата на партията в област Хасково Делян Добрев се срещна с над 200 представители на малкия и среден бизнес в Бургас и Поморие. Силно присъствие в дискусията имаше от страна на предприемачи от строителния, ресторантьорския, хотелиерския и рибния бранш. Пред тях Делян Добрев заяви, че всяко едно от предложенията, включени в програмата на ГЕРБ, е реално и изпълнимо.

„Инфраструктурата привлича инвестиции, а инвестициите разкриват работни места. Те не се разкриват от държавата. Ще създадем условия, които да подпомогнат бизнеса да осигури по-висока заетост на пазара на труда”, заяви Делян Добрев.

Едно от тези условия е да бъдат съкратени административните срокове. Това може да стане, ако при неспазване на сроковете администрацията бъде задължена да възстанови внесената такса за услугата.

Държавата е вложила 1 500 000 000 лв. до момента в АЕЦ „Белене”. „Тези средства можеше да бъдат използвани за саниране на всички панелни блокове в България. По този начин държавата щеше да гарантира работа на строителните фирми във всяка една област и осигуряване на заетост на местните хора”, коментира Делян Добрев по време на срещата. Той заяви, че чрез мащабна програма за енергийна ефективност на жилищните сгради ще бъдат предоставени 50% безвъзмездни средства за саниране, с което битовите сметки ще намалеят до 60% .

Създаване на две отделни министерства – Министерство на икономиката и туризма и Министерство на енергетиката, стимулиране на износа с възстановяване на старите и навлизане на нови, бързорастящи пазари в целия свят. Въвеждане на електронно управление в първата половина на мандата чрез създаване на Министерство на електронното управление са сред другите приоритети, залегнали в политическата програма на ГЕРБ.

„България изнася продукти на чужди пазари, а туризмът е износ на място. Милиони чуждестранни туристи посещават годишно страната ни и купуват български продукти, като по този начин се развива местната икономика. Ето защо за нас туризмът е отрасъл № 1 в региона и ще продължим да полагаме усилия за неговото развитие”, заяви Димитър Бойчев, кандидат за народен представител от ГЕРБ-Бургас.

По повод притесненията на представителите на рибния бранш за въвеждане на касови апарати на рибарските лодки Димитър Бойчев заяви, че ще работи за категорична отмяна на тази опция.

Стимули за младите хора за създаване на собствен бизнес с европейско и държавно финансиране, запазване на 10 % плосък данък и възстановяване на ДДС в срок от 7 дни за изрядните фирми бяха част от акцентите в управленската програма на ГЕРБ, с които Бойчев запозна присъстващите.

Относно земите, попадащи в Натура 2000 водачът на листата в област Бургас Ивелина Василева коментира, че единствено разумът и логичната обосновка са гаранция за постигане на баланс между граждани, екоорганизации и институции.

На срещата с представителите на бизнеса присъства и зам.-министърът на труда и социалната политика в правителството на ГЕРБ Зорница Русинова.