Димчо Михалевски: Цветанов и всички нарушители на закона- вън от листите

Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева да се разграничи публично от действията на Цветан Цветанов и всички, които нарушават законите да напуснат незабавно листите с кандидат – депутати. За това призоваха на пресконференция водачът на листата на Коалиция за България в област Бургас инж. Димчо Михлевски, Христо Монов и експертът по национална сигурност Аргир Бояджиев.

Михалевски отбеляза, че докато Цветанов не се оттегли от листата на ГЕРБ изборите няма да са честни.  Кандидат- депутатът прогнозира, че скандалът с подсушаванията под покровителството на бившия вътрешен министър ще доведе до тежки последици за страната от Европейската комисия.  Според Михалевски, ако Цветанов не се оттегли от предизборната кампания, отговорност трябва да носи лично Бойко Борисов, който е вдъхновител на подслушванията в страната.  

Михалевски обяви, че след изборите, от Коалиция за България ще  поискат се да се разсекретят всички данни от прилаганите СРС-та от ГЕРБ на обществен форум, за да стане ясно кога, срещу кого, как са използвани и колко от тях са довели до осъдителна присъда за престъпление.

Михалевски изтъкна още, че след този грандиозен скандал влизането ни в Шенген ще е под голям въпрос, тъй като се поставя под съмнение свободата и сигурността в страната. „ И всичко това, защото двама души си помислиха, че държавата им е бащиния, а законите са някаква хартия”, визира кандидат –депутатът Цветанов и Борисов.

Водачът на листата  посочи, че подслушванията са имали две престъпни цели- да се внуши страх у хората, за да видят у властта  спасител и сигурност. Да се  натиска опозицията и да се краде бизнеса на предприемачите. „Това донесе огромните финансови потоци на ГЕРБ, с които те сега купуват избори в цялата страна”, категоричен бе инж. Михалевски. Според него подкрепата на Борисов за Цветанов след скандала е признание, че бившият премиер е издал тази политическа поръчка. По думите му обществото може да се противопостави на тази полицейщина само с гласа си на 12 май. „Предизборната програма на ГЕРБ е повече пари за полицейщина. Не за хората, а за МВР, така както наляха 100 млн.лв. за подслушване, вместо за доходи и майчинства. Класическа схема на мафията – затова народа да помисли – мафия или политически сили да го управляват”, подчерта инж. Михалевски.

На брифинга стана ясно още, че в област Бургас има тотален натиск от страна на ръководни кадри на ГЕРБ и полицията. Общината в Поморие прави всичко възможно да провали организираният от Движение „Свободна България” концерт на рапъра Мишо Шамара. „Още на 10 април от движението са подали всички необходими документи за провеждането на концерта и въпреки, че по закон трябва да има отговор до 24 часа, такъв  все още няма”, обясни инж. Димчо Михалевски. Вчера организаторите на концерта са заплатили определената такса, въпреки това от общината е започнал натиск върху местното читалище да не подава ток за захранване на техниката, съобщиха от Движението. Главният организатор пък е викан в полицията, където е бил притискан да се откаже от концерта.

Михалевски бе категоричен, че това е грубо погазване на демокрацията и обеща да сезира всички възможни органи.

Според Аргир Бояджиев Цветанов се е провалил, защото не познава оперативната работа. „Не е професионал и за това налага политическата си воля”, категоричен бе експертът по национална сигурност. Той нарече случая прецедент  и обясни,че без натиск от политическото ръководство не може да се случи. Погазват се законите, което може да доведе до срив на държавата.