Жителите на Созопол: Искаме финансирането по „Виа Понтика” да продължи

Един от амбициозните проекти на ГЕРБ за развитие на културния туризъм е правителствената програма „Виа Понтика”. Тя представлява туристически маршрути и археологически забележителности по цялото Черноморие. За проучване, консервация и реставрация на обектите, включени в нея, през последните 2 години правителството на ГЕРБ отпусна много средства. Само за 2013 г. те възлизат на над 6 млн. лв. за Южното Черноморие. Като финансиране освен общините Бургас, Поморие, Несебър, Царево, Приморско, получиха и общините Средец и Камено с обекти в Русокастро и Дебелт (Деултум).           

В Международния ден за опазване паметниците на културата в Созопол бе представен филмът „Созопол съкровища и хилядолетни тайни” с автор Стиляна Георгиева. Той показва заснети обекти по пътя Виа Понтика. Благодарение на средствата, които са отпуснати за археологически проучвания, в Созопол бяха открити редица находки. Те превърнаха града в предпочитана туристическа дестинация за милиони български и чуждестранни туристи. 

По време на събитието, в което участие взеха кандидатите за народни представители от ГЕРБ Иван Вълков и Борислав Христов, доц. д-р Кръстина Панайотова представи и мултимедийна презентация за историята на археологическите проучвания в Община Созопол. На срещата присъстваха общинският ръководител на ГЕРБ-Созопол Константин Гребенаров и общински съветници.

 „Созопол е добър пример за синхрон между местна и държавна власт. Благодарение на това взаимодействие през последните две години се отпуснаха средства за развитие на археологията, което допринесе за развитие на културния туризъм и удължаване на туристическия сезон. Убеден съм, че това е само началото и ще продължим да работим в тази посока”, заяви Вълков.

Присъстващите на събитието споделиха, че благодарение на положените усилия, се отчита ръст в туризма и развитие на местната икономика. В община Созопол обектите, получили финансиране от правителствената програма „Виа Понтика”, са Южна крепостна стена, кула, входна порта и църква”, нос Скамни, „Северна Кула на средновековна крепостна стена”, нос Амин край Черноморец.

В регионалната програма за развитие на област Бургас кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас са определили туризма като отрасъл №1. Както в предния мандат, така и сега те ще продължат да работят за привличането на средства, изграждане на инфраструктура, популяризиране и развитие на този сектор.