Започва същинското строителство Морската гара в Бургас

Най-късно в началото на следващата седмица министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев се очаква в Бургас, за да даде реален старт на строителството на Морска гара. Тя трябва да бъде готова до края на септември и е един своеобразен подарък за 110-годишнината на бургаското пристанище, която се отбелязва през м. май.

Проектът ще се изпълнява в партньорство между три организации – държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, община Бургас и пристанище Бургас. Техниката и работниците са готови да започне същинската строителна дейност.  

Новият пътнически терминал и морска гара ще бъдат разположени на територията на пристанище Бургас-изток. Мястото е избрано така, че да дава възможност за връзка с автобусната и ж.п. гара. Според проекта, морската гара ще се помещава в двуетажна сграда и ще бъде оборудвана с ръкав, отвеждащ до съответния кораб. Предвидени са чакални, зона за хранене и почивка, помещения за персонала. В сградата ще има културен морски център с музей и възможност за представяне на различни експозиции и зала за презентации и други културни събития.

Предстои провеждане на нова процедура за избор на доставчик на катамарана, който ще извършва осъществява връзката с  остров Света Анастасия.

Паралелно със строежа на Морската гара ще се обновява и реконструира улица “Александър Батенберг”, която ще води до входа и изхода на пътническия терминал.

Първият голям пасажерски кораб, който ще акустира в новата морска гара на Бургас е Celebrity Constellation на международната компания Royal Caribbean. Само през октомври се очакват шест круизни кораба с общо около 7 600 пасажери.