Карнобатлии искат от СДС защита от едрите арендатори

Зърнопроизводители и местни жители от Карнобат поискаха от кандидат –депутатите на СДС защита от едрите арендатори и в бъдеще да има таван на субсидиите за обработвана земя. Снощи (четвъртък, 25 април) водачът на листата на Коалиция от партии „Съюз на демократичните сили” Костадин Марков посети града заедно с кандидатите за депутати Стефан Цинцарски, Вълчо Чолаков и Таня Тодорова. С тях бяха Георги Маринчев от „Гергьовден” и Стоян Колев от СДС-Айтос.

 

 

„В рубриката „20 години по-късно” виждате същите хора, както и тогава. Ние имаме идеята да направим нещо, което е единственото истински демократично”, каза Стефан Цинцарски. Местните хора разпознаха в лицето на СДС единствената демократична формация, която може да представлява хората в бъдещия парламент. Те споделиха, че един от основните поминъци в Карнобат – земеделието преживява криза, а най-голямата им надежда е да бъде възродено.

 

 

„Води се репресивна политика срещу зърнопроизводителите, а мисля, че ние се грижим за изхранването на населението. Догодина започва новият програмен период за договаряне на евросубсидии в сектор земеделие и сме притеснени дали има кой да договори нашите искания”, каза един от зърнопроизводителите на срещата.

Другият проблем според негови колеги е, че в момента земеделците живеят във феодална държава на арендатори. Те поискаха национално доплащане и намаление на акциза на горивата.

 

 

От СДС се ангажираха да намерят разрешение на казуса.

„Земеделските производители дадоха много ценни идеи за разбиване на монопола на едрите арендатори. Аз лично смятам при влизането ни парламента това да е едно от първите неща, които да се опитаме да прокараме, за да защитим по-дребните арендатори, които обработват земя”, каза Костадин Марков.

Местните хора приеха много добре една от целите, залегнала в националната програма на СДС, а именно 50% от продукцията в големите търговски вериги да е на български производители, а не вносна.

 

 

„Това е една много сериозна мярка, която стимулира дребния и средния бизнес в България и най-вече българските производители, които по този начин стават конкурентноспособни”, добави Костадин Марков.

 

ИЗБОРИ 2013