Коалиция „Съюз на демократичните сили” положи първите цветя пред паметника на жертвите от Арменския геноцид в Бургас

Паметникът се намира в двора на Арменската църква, в центъра на Бургас. В 11:00 часа сутринта цветя положиха кандидатите за депутати от СДС – Стефан Цинцарски, Дончо Златев, Димо Рачев, Кристиян Трифонов, както и секретарят на областния съвет на сините Тошко Иванов. Днес целият свят  отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид.

 

„СДС изразява солидарността си с арменския народ и арменската общност в България. Солидарността е един от основните принципи на СДС и ние се гордеем с това. Сред членовете на СДС има много българи от арменски произход”, каза Дончо Златев. За сините в Бургас отдаването на почит на тази дата е традиция.

 

Първоначално 24 април е обявен за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се чества през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменския  геноцид.

 

„”Гергьовден” е единствената организация, която неколкократно е внасяла декларации в българския парламент по въпроса. Позицията ни е изключително последователна. Днес е тази Арменска задушница, която трябва да си спомним и не трябва да забравяме”, каза Стефан Цинцарски.

 

ИЗБОРИ 2013