„ Крайно време е политиците да заживеят като обикновените граждани. „

 
Интервю с водачът на листата на ПП “ Движение България на гражданите“ в Бургас Тома Биков

 

– Предвиждате широк дебат за приемане на нова конституция, кажете нещо по – конкретно за това ?

 

    Този дебат ще бъде насочен главно към съдебната власт. За нас конституционния модел, който в край сметка е демократичен в момента от към законодателна и изпълнителна власт не е проблемен. Основните проблеми са в съдебната власт и те не са свързани толкова с някаква умисъл. По – скоро проблемът се крие в периода, в който бяха писани текстовете за конституцията. Например в нея главния прокурор е неконтролируем по никакъв начин. Той може да убие човек, може да бъде подозиран в убийство, но няма кой да го разследва, понеже по конституция, той контролира цялата прокуратура. Реално,той трябва да разследва себе си, което е напълно неадекватно. Ние предлагаме шефът на Специализираната прокуратура и нейните членове да могат да разследват Обвинител номер едно на страната. Предлагаме ВСС да бъде разделен на две – на прокурорски и на съдебен съвет. Така ще отделим много ясно съда от прокуратурата. Само така българските граждани ще знаят кой, какво върши. Защото в момента всичко е накуп, говорим за съдебната система визирайки само съдиите, пренебрегвайки изключително важната работа на прокуратурата. Имаме намерение да извадим прокуратурата от съдебната власт, за да имаме много по – ясна отговорност. Това е една линия, която ще спазваме в цялостната си политика – там, където се упражнява власт, трябва да има много ясна отговорност. Защото това е един от най – големите проблеми на България в момента – властта и отговорността са разделени една от друга, едни упражняват властта, а други носят отговорността за действията им.

 

– В програмата си сте заложили изчистването на избирателните списъци от „мъртви души” чрез активна регистрация, възможно ли е това ?

 

      Това е чисто технологичен въпрос. Ние имаме едни списъци, в които има около 800 – 900 хил. души, които не живеят в България от доста време насам, а по закон те трябва да бъдат изваждани от избирателните списъци три месеца, след като са напуснали страната. Този закон обаче не се спазва в България и затова например в община Айтос има 28 хил. избиратели, при последното преброяване има 28 хил. души. Излиза, че на практика там няма деца. Проблемът с тези списъци е, че когато свърши изборният ден, гласувалите са гласували, но има хора, които естествено не са дали вота си, защото не желаят, или не са български граждани. И какво се получава с тези хора – ако бъде платено на някой членове от избирателната комисия, може да се гласува от тяхно име, протоколът се подписва и това често се случва в по – малките населени места, където избирателната активност е 100 %-та и изборният ден приключва в 10 часа сутринта. Ето на такива места това се случва най – редовно. За да спре това крадене на гласове трябва да се направи активна регистрация, мярка, която съществува в редица европейски страни. Тя започва една година преди изборите и завършва един месец преди датата на самия тур. Гражданите се регистрират, а тези, които не са успели да направят това, се дописват в самия изборен ден. Технологичният проблем е, че това изчистване на избирателните списъци може да стане чак след като минат три – четири избора, за да бъде всичко точно и ясно със самите регистри. Първата крачка в тази насока можеше да бъде направена по време на референдума, но не стана, защото нито от БСП, нито от ГЕРБ бе направено предложение за това. А ние го предлагаме вече повече от година. След националното допитване социалистите се досетиха, че тази мярка е нужна, тъй като те нямат интерес от високата бройка на избирателите и малко остана да не достигнат необходимите за валидността на референдума 20 процента. След допитването, социалистите разбраха, че такава мярка трябва да се извърши, но предложение от тях така и няма, докато от ГЕРБ са категорично против. Аз обаче не съм съгласен в Айтос да има толкова избиратели, колкото е и цялото население.

 

– Предлагате намаляване на половина размера на държавната субсидия за политическите партии. Смятате ли, че ще има съпротива срещу това предложение ?

 

   Нито една политическа формация освен нашата не подкрепя тази теза. Идеята да се получават големи субсидии е партиите да не изпадат в някакъв вид зависимости. В този мандат, това не се получи. Доста партии попаднаха в различни зависимости, въпреки, че прибираха и държавните пари. Ето например, кое ни фрапира – ГЕРБ получава 20 млн.лв. на година – толкова струват учебниците за всички български деца, които ходят на училище. Освен това за мандата, те са получили допълнително 85 млн.лв, мисля, която сума държат на депозит, като лихвите от това са близо 2 млн.лв – та това, ако не е бизнес ! Тези пари се дават целево за партийна дейност. Очевидно те не ползват субсидията, защо тогава да бъде толкова голяма ? След като не са им нужни, държат парите си в банка и печелят от депозита, те посегнаха на спестяванията на хората и ги обложиха с лихва със закона за лихвите. Но изключиха партиите от този списък и така, техният депозит не се облага с лихви, представяте ли си !!! Близо 2 млн.лв не се облагат с лихви, а спестяванията на хората от по 1000 – 2000 лв. – да, защо…? Това хората не го знаят. Още повече тези пари ГЕРБ не са ги спечелили, те идват от всички нас. И това създава доста сериозен дисбаланс в страната. И аз съм сигурен, че ако субсидията им беше 10 млн. на година, както предлагаме ние наполовина, тази сума щеше да им е съвсем достатъчна.

 

– В програмата си обещавате да се отнемат част от привилегиите на народните представители. Реално ли е това да стане ?

 

  Това е реалността в цяла Европа. България е една от малкото страни, в които депутати се движат с шофьори. Това не са всички депутати, но шефовете на парламентарните комисии и групи – да. Другото, народните представители могат да паркират където си поискат. Аз не виждам разликата между един депутат и човек, който примерно работи в центъра на София. Защо единия да може да спира автомобила си където пожелае без да плаща синя зона, само с парламентарния си пропуск и един обикновен човек, чиято работа не е по – малко важна от депутатската да обикаля и да се чуди къде да паркира. Има и редица измислени привилегии като безплатно пътуване в метрото. Няма да спестим пари от тяхното премахване. Но това е един от начините да обърнем малко отношението на хората към властта в положителен аспект. Британският парламент например има три автомобила. Германският канцлер Ангела Меркел няма нито една собствена резиденция и ходи на почивка на собствени разноски, където си поиска. А тук за депутатите ни има почивни станции, дворци и резиденции и това е тоталитарен остатък. И хората виждат по този начин във властта привилегия. И повечето граждани искат да влязат в управлението на страната именно заради това. А всяка привилегия за един ощетява останалите с нещо. В демократичните страни на Европа някой министри ходят на работа с колело, е това тук го няма…Крайно време е политиците да застанат на едно ниво с обикновените граждани на България и да се оправят сами с проблемите си.

 

Чухте ли посланията на протестиращите срещу партиите  монополите през февруари ?

 

         Вслушах се, но видях, че повечето от тях после започнаха да правят собствени партии. При други пък пролича дългата ръка на някой от основните политически формации в момента. Партиите в нормалния си вид са граждански организации. Нашият лидер Меглена Кунева каза много правилно, че политиката не е само за партиите и не само те могат да упражняват власт. Но партиите трябва задължително да подлежат на граждански контрол, за да не си и помислят да злоупотребяват с властта, която имат. В същото време хората трябва да бъдат допуснати да вземат важни решения, без да е необходимо да стават депутати. Граждани, които са информирани и имат необходимите знания, трябва да бъдат допускани до управлението на страната.

 

– В предизборната си платформа казвате – ще увеличим бюджета за образование с 500 млн.лв. Възможно ли е това ?

 

         Знам, че звучи малко гръмко, но не е толкова трудно за изпълнение. Образованието за нас е абсолютен приоритет. Така, че когато държиш на нещо, увеличаваш парите за него и ги инвестираш целенасочено. През 2009 година бюджета за образование беше 4.5% от БВП, ние искаме това сега. Защото сега през 2013 год. той е 3.5 %. С тези пари ще направим спортни зали и салони. В България има 500 училища, които нямат физкултурни салони.  Когато ни питат откъде ще го вземете този 1 процент, от кой друг сектор, ние питаме, къде отиде той ? И единият от отговорите е – МВР. Ще го вземем от това министерство. И то не от полицаите, които са на улицата, а на раздутия щат във ведомството. В МВР има 20 хил. полицаи и около 40 хил. други хора, които ползват същите привилегии, както униформените. А в нашата програма предвиждаме увеличение именно на техните заплати, на редовите полицаи.

 

– Предвиждате създаването на условия за разкриване на поне 150 хил. работни места в рамките на две години, кажете нещо по конкретно за региона ?

 

 Бургас съвсем по естествен път ще бъде един от регионите, в който, една голяма част от тези 150 хил. нови места ще бъдат именно тук. Защото региона има всички дадености за това. Но това е доста комплексен проблем. Първо се нуждаем от устойчиво законодателство, а не такова с постоянни проблеми. То трябва да бъде изготвено от компетентни и подготвени хора от съответните сфери. На второ място трябва да има предвидимост на държавата. Чуждите инвестиции през 2008 година са били 9 млрд., в момента те са малко над 1 млрд. От там следва страхотна безработица и полуфалирал НОИ, емиграция на хора в чужбина. Няма как икономиката да върви напред и да се възстанови без инвестиции. След време ще стартираме и 15 годишна програма за саниране на всички панелни сгради в страната с европейски средства и със средства от държавния бюджет. Така ще създадем нови работни места, ще укрепим жилищата и ще намалим плащанията за еленергия.