ЛИДЕР съветва дребния бизнес в Бургас как да намали такса смет

Открито телевизионно студио събра представители на активните партии в Бургас в дебат за проблемите на града. Гражданите, които рано сутринта окупираха площада пред Съдебната палата, имаха възможността да зададат в национален ефир въпросите си към местната власт без никаква цензура .


Очаквано, като най-голям проблем се очерта високата такса смет за юридически лица. За нейното избягване, обаче, има съвсем легален вариант , който бе разяснен от председателя на партия ЛИДЕР Димитър Колев. Ако собственик на фирма избере да плаща на брой контейнери, вместо таксата към общината, разходите му могат да бъдат намалени с почти 50%. В противен случай се заплаща промил върху отчетната дейност на нежилищния имот,  което за много фирми е непосилен разход. Кметът на Бургас Димитър Николов подкрепи Колев и уточни, че с алтернативния начин за плащане на такса смет дребния бизнес може да спести хиляди левове. Реалистичният начин, по който ЛИДЕР- Бургас гледа на финансовата политика спрямо гражданите на Бургас личи и от факта, че по идея на общинските съветници на бизнес-партията, планираните приходи от такси за детски градини и ясли през тази година са намалени с 300 хиляди лева при заложени в проектобюджета 3,4 млн. лв.


Като сериозни проблеми в Бургас се откроиха още незаконните къщи на рибарите в рибарско селище „Ченгене скеле”, за чиито имоти има издадени разпореждания за събаряне, разширената синя зона и високите такси за репатриране. Присъстващите предложиха хванатите в нарушение автомобили да не бъдат извозвани до наказателните паркинги, а водачите им да бъдат глобявани на място.