Несебър официално откри сезона с първия круизен лайнер

Несебър посрещна първия круизен кораб за сезона. Малкият круизен лайнер „Берлин“ акостира на Морска гара точно в 07:00ч. на 10 април. На кораба имаше близо 250 туриста, които бяха посрещнати от управата на общината с народни песни, танци и обичаи. По стара българска традиция, всеки гост имаше възможността да опита от вкусно приготвена пита с шарена сол, след което да се наслади на невероятните изпълнения на „Обединена общинска школа по изкуства“.


Лайнерът е с дължина 139,3 м., ширина 17,5 м, газене 4,82 м, тонаж – 8570 т. и развива скорост от 17 възела. Размерите му му позволяват да акостира директно на кейовете на пристанищата, които са недостъпни за гигантските лайнери. Той е снабден с 206 каюти, в които могат да се разположат до 350 туристи. На борда има 2 ресторанта, 2 басейна, библиотека, бар, кинотеатър, търговски и фитнес-център, сауни, интернет-кафе, и нощен клуб. Съдът принадлежи на компанията FTI Cruises и плава под малтийски флаг. Построен е в Германия през 1980г. и е известен с това, че е бил нападнат от малийски пирати, но е успял да се спаси от тях. Извършва круизи в арктически води. Освен на 10 април, след обиколка на Черно море, корабът ще акостира на пристанище Несебър и на 20 април. Той отпътува от Морска гара в 12:00ч.


На 26 април пристига и първият по-внушителен лайнер, който ще остане на котва в залива, а в края на сезона до Несебър ще доплава за втори път гигантският „Куин Елизабет II”. През изминалата година акостиралите туристически лайнери бяха 45. През този сезон в периода от април до ноември, според предварителния график на Митница Бургас, в Пристанище Несебър ще акостират 58 круизни кораба с над 27 000 туристи.