Пет акцента за развитието на бургаски регион представиха от „Движение България на гражданите”

Пет конкретни акцента за развитието на бургаски регион представиха днес от партия „Движение България на гражданите”. Те бяха презентирани от водачът на кандидат – депутатската листа на партията за Бургас  Тома Биков и третият в подредбата Пламен Янев. Като първа точка в амбициозната но реална за изпълнение програма е предвидено създаването на условия за разкриване на 10 хил. нови работни места за Бургас и областта. Конкретно те се предвиждат в сферата на селското стопанство, туризма, леката промишленост и транспорта. Според Тома Биков, това може да се реализира в срок до 2 години, чрез създаването на добър бизнес климат в региона, привличането на инвестиции и добра реклама на бургаска област като цяло. В тази връзка се предвижда и възстановяването на инфраструктурата на Напоителни системи, унищожена по време на управлението на ГЕРБ уточни Биков. Точка втора в регионалната програма на партията предлага въвеждането на 100 процента безплатни лекарства за всички деца до 7 годишна възраст. Това трябва да стане след въвеждането на личен електронен паспорт на гражданите. По този начин щяло да спре източването на здравната каса, което и нанасяло щети за около 300 млн. лв. каза водачът на листата на ДГБ.

Третият пункт от програмата на формацията предвижда изграждането в рамките на 4 години във всяко училище от бургаска област на физкултурен салон, или спортна зала. Според Пламен Янев положението в училищата от региона с наличието на спортни съоръжения било плачевно. Затова от партията на Меглена Кунева предлагат двойно увеличение на парите за масовия спорт за сметка на реализация на  ненужни  мегапроекти в тази сфера. В точка четири се предлага осигуряването на равен старт за бургаските фирми при кандидатстването за обществени поръчки. Тяхното участие в този процес през изминалите години било сведено до минимум уточни Пламен Янев. Той добави, че това умишлено е ставало за сметка на варненски и старозагорски фирми, които са се облагодетелствали от политическата конюнктура. Последният пункт от програмата предвижда възстановяване работата на кръвна банка в Бургас. Това можело да стане при желание на всички бъдещи депутати от нашия избирателен район до лятото на 2014 години, тъй като имало необходимата материална база. Реализацията на проекта щяла да бъде в рамките на 1 млн. лв. добави Тома Биков. Той  припомни, че кръвният център в града ненужно е  бил закрит преди десет години, без да се е имало в пред вид, че в летните месеци през града преминават милиони туристи, които се обслужват в МБАЛ – Бургас. За доставката на кръв за операции в града и региона от Стара Загора и Варна трябвало да минат часове, което можело да доведе и до фатален край за някой пациенти смята водачът на листата на ДБГ. В момента в Бургас имало трима лаборанти, които работят в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ – Бургас. За разкриването на регионален кръвен център, трябвало още четирима експерти да бъдат привлечени в града. С разкриването на такъв център, бургаската болница щяла да придобие и по – висок статут и съответно нивото на обслужването на пациентите щяло да стане по – добро.

Двамата кандидат – депутати определиха изготвянето на програмата като необходим баланс между национална и регионалната политика с акцент Бургас. Проектът по думите им бил изцяло съобразен с правомощията на народните представители и затова реализацията му била възможна и то в най-кратки срокове.