Приморско и Китен обсъдиха лятната транспортна схема

Консултативният съвет по туризъм в Приморско обсъди транспортната схема на Приморско и Китен във връзка с наближаващия летен сезон. На заседанието присъстваха  кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, заместникът му Милчо Милев, ресторантьори, хотелиери, превозвачи, представители на туристическата камара  и РПУ – Приморско.

 

В центъра на обсъждането бяха възможностите за паркирането и маршрутите  на автобусите, превозващи туристи  в Приморско.  Направено бе предложение за  обособяване на два кръгови маршрута, по които големите машини ще преминават безпроблемно и няма да пречат  на интензивното движение през сезона. За паркиране на автобусите ще се използва капацитетът на охраняемия паркинг на автогара Приморско. За автомобилите се осигуряват два паркинга. Единият ще е терен в двора на СОУ „Никола Вапцаров”, а другият – до почивна станция на НЕК. Жителите на общината ще могат да наемат паркоместа за сезона в разрешените за това зони.

 

И тази година в Приморско няма да има синя зона. Неправилно паркиралите превозни средства ще се репатрират от наета от общината фирма. Преминаването на коли по крайбрежната алея ще се забрани със знак и бариера, за да се обезпечи пешеходна зона за туристите.

Според схемата, част от улиците ще бъдат еднопосочни, а по други паркирането ще  бъде забранено. В момента текат дейности по разширение на улица „Георги Кондолов”, която е двупосочна.

Спазването на транспортната схема ще бъде контролирано стриктно от служителите на РПУ-Приморско.

Осигуряването на паркоместа и обозначаването им, автобусните маршрути, обособяването на пешеходни зони и еднопосочни улици за активния туристически сезон в Китен бе също дискутирана тема  от консултативния съвет по туризъм.