Против подслушванията

Тома Биков : Движение България на гражданите няма да се коалира с ГЕРБ след изборите.

„ След скандалът с подслушванията партия Движение България на гражданите няма да влиза в коалиция с ГЕРБ след изборите. Дори и преговори няма да водим с тези бандити. „ Това обяви в Бургас днес водачът на кандидат – депутатската листа на формацията Тома Биков, който е и член на Националния съвет на партията. Той уточни, че не очаква ексвътрешният министър Цветан Цветанов да се оттегли от политиката, заради аферата с незаконните подслушвания. Според него обаче, това ще стане в рамките на една година, когато срещу Цветанов ще бъдат повдигнати обвинения в тази връзка. Биков дори прогнозира, че присъдата на бившия вътрешен министър, ще е по – голяма от тази на Бойко Борисов.

Водачът на листата на ДБГ в Бургас обяви, че най – вероятно Цветан Цветанов е поръчителят на тези подслушвания, което вече е доказано като престъпление от прокуратурата. Биков посочи, че срещу дясната ръка на Бойко Борисов в качеството му на бивш министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ могат да бъдат повдигнати обвинения в престъпно бездействие, ако не е знаел за подслушванията, или в престъпно действие като техен поръчител и по – вероятен  е вторият вариант.

Вчера стана ясно, че прокуратурата е открила нарушения в МВР, позволяващи нерегламентирано подслушване.Това беше обявено на брифинг на държавното обвинение, в който участваха главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник – Борислав Сарафов, градският обвинител Николай Кокинов и заместникът му – Роман Василев. Стана ясно, че ще бъдат изготвени два доклада – единият съдържащ класифицирана информация за наличната в МВР техника и нейните възможности, а другият, който ще е публичен ще съдържа данни как се е оперирало с тази техника.
Освен това главният прокурор заяви, че разследването продължава и че досега е известно, че „две трети“ от сигнала, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев е „верен“. Работата обаче е затруднена, защото служител от СДОТО – Радко Димитров е успял да изтрие информация за използваната техника няколко часа, след като става ясно, че червеният лидер внася сигнала.

 

Заради скандала с подслушването временно се отстраняват от длъжност директорът на дирекция СДОТО Сергей Кацаров и началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.
Със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова е образувано дисциплинарно производство по чл. 230 от Закона за МВР. Кацаров и Димитров се отстраняват до приключване на производството.

Тома Биков приветства бързите действия на главния прокурор Цацаров и го призова да продължи да работи по същия начин, докато срещу Цветан Цветанов бъдат повдигнати конкретни обвинения за извършено престъпление по служба. Той посочи, че през последните 4 години бившият вътрешен министър постоянно е лъгал, че не знае за подслушванията правени от МВР. Биков призна, че се притеснява от факта, че самият той също може да е подслушван и дори е убеден в това. Той призова обвинител номер едно да започне и паралелно разследване по казуса Мишо Бирата.

Припомняме, че скандалът  избухна през януари 2011 г., след като в медиите бяха публикувани стенограми от СРС-та, в които премиерът Бойко Борисов нарежда на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов да спре проверка в пивоварната на Михаил Михов, по – известен като Мишо Бирата в Мездра, защото е поел ангажимент да не го закача. Тогава истинността на записите беше доказана от френската експертна лаборатория „Липсадон“. Експерти на БАН пък половин година не успяха да изяснят с експертиза дали има монтиране в записа, както твърдеше премиерът.

 

От партията на Меглена Кунева настояват от главна прокуратура да започне разследване на структурата на частна ГДБОП, създадена от ГЕРБ. Писмо с такова искане е внесено в деловодството на обвинител номер едно на България, но отговор засега няма добави Тома Биков. Той посочи, че като бъдещ народен представител поема личен ангажимент да инициира проверка на цялостната дейност на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и няма да спре да работи в тази насока, докато той не бъде справедливо наказан.

Вторият в листата на ДБГ за Бургас  Милен Керемедчиев обяви, че по време на управлението на ГЕРБ е действала тотална репресивна машина за изземване и унищожаване на българския бизнес чрез рекет и заплахи. Той уточни, че и фирмите от бургаски регион са пострадали от това. Според Керемедчиев, през последните четири години, по време на управлението на ГЕРБ безработицата на местно ниво е била по – висока от средната за страната. В този период тя е нараснала с близо 3.5 пъти. През 2008 година безработните са били 6100, докато през 2012 година цифрата е скочила на 21300 души.

Кандидат народните представители от ДГБ призоваха всички граждани от Бургас и региона, които са били рекетирани, репресирани, или изнудвани от бившите управляващи от ГЕРБ, да подават сигнали до офиса на партия. Всеки един сигнал ще бъде разгледан и подаден до най – високо ниво – главна прокуратура.