Руската компания „Мостовик” е единственият кандидат да строи Океанариум в Бургас

 

На открито заседание в Община Бургас бяха отворени постъпилите оферти в процедурата по избор на концесионер за изграждане на „Парк Океанариум“. Комисията по избора провери изрядността на документацията според изискването на Закона за концесиите на единствената фирма – кандидат, а именно руската „Мостовик”. До края на деня предстои да бъде взето решение.

 

Научно-производственото обединение “Мостовик”  е изцяло частна компания, която има реализирани  мащабни проекти на територията на Русия, Беларус, Казахстан, Украйна. За първи път заявяват желание да инвестират в Европа чрез построяване на  атракцион върху площ от 117 декара. Реализирането на проекта ще отнеме около 6 години. Ако „Мостовик” получи одобрение за изграждане на парк „Океанариум”, строителството ще започне още през октомври тази година, като ще бъдат вложени 50 млн. евро.

 

Океанариумът ще съдържа аквариуми с черноморски, средиземноморски и океански видове, познавателно-развлекателен комплекс, аквапарк, делфинариум, ресторант и хотел за туристите. Заместник – генералният директор на „Мостовик”  Юрий Иванович Грачов бе категоричен, че атракционът няма да окаже никакви вредни влияния върху природата. Преди да бъде изготвена окончателната оферта за „Океанариума”, са направени много консултации с европейски природозащитни организации, увери Грачов.