Седем дванадесетокласници със запазено място в Софийския университет

ПМГ „Акад. Никола Обрешков” триумфира на математическия турнир „Проф. Борислав Боянов

 

Впечатляващ резултат постигнаха представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в традиционното състезание на Софийския университет – турнирът „Проф. Борислав Боянов”, в който участват всички математически гимназии в страната. От осемте ученици в бургаската математическа гимназия четирима получават пълна оценка 6. Другите три оценки съответно са 5.96, 5.53 и 5.52 и са достатъчни, за да преборят конкуренцията при прием в университета. Така сигурни студенти вече са Калоян Зайков, Цветелина Костадинова и Стоян Ефтимов и Стоил Янчев, които са с пълни шестици.  Нели Чонгова, Хризантема Станчева и Златина Вълкова са също с отлични оценки. В надпреварата се включи и единадесетокласникът Атанас Лапчев, който показа изключителни резултати. Тази „генерална репетиция” му дава гаранция за успех в турнира следващата година.

 

„Това състезание е по-силно от приемен изпит и е бонус, който СУ дава на децата, които се явяват на него. То е с много отворен характер. Могат да участват ученици, студенти, даже преподаватели,  но бонусът е за тези, които са в ХІІ клас”, споделя учителката на отличниците Йовка Николова.

 

Продължава победната серия на учениците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” – Бургас и в други математически форуми.

 

В началото на март гимназията записа в аналите си успех на най –престижното  математическо състезание в света – „ Romanian Masters in Mathematics”. В оспорвана конкуренция с ученици от най-силните 15 отбора в света българският национален тим стана десети, а  дванадесетокласникът от Бургас Тодор Марков завоюва бронзовия медал.  Участието в този форум е чест и признание за гимназията, защото то единствено по покана и в него могат да участват само първите 20 страни в света, като класирането се взема от Международната олимпиада по математика.

 

На националното пролетно математическо състезание, което се проведе преди дни в Ямбол  бургаските математици демонстрираха висока класа в конкуренция с 222 ученици от  ІХ до ХІІ клас, като 9 от тях заеха места в призовата десятка.

 

Учениците от прогимназиалните класове също дадоха заявка, че са математици с бъдеще. Те се завърнаха с 11 награди от националното състезание във Варна.

 

Това е само началото на успешното тазгодишно представяне на възпитаниците на  ПМГ „Акад. Никола Обрешков”. То ще продължи на Националния кръг по математика, за който са класирани 14 млади математици от Бургас.