Стратегия за дребномащабен риболов решава проблемите на рибарите

Преместването на ИАРА в Бургас се отлага

Изработването на Стратегия за дребномащабен риболов вече е в ход – обяви на среща с рибари от южното Черноморие в Бургас изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов. Предложенията и исканията на рибарите, подкрепени с тяхната подписка, са изпратени в Министерство на земеделието. Някои от тях са реално осъществими, за други ще се търсят варианти на решение. Трудно за изпълнение е искането е да отпадне изискването за регистрация като фирми, но преминаването към патентен данък е възможно и ще се случи.

Стратегията като цяло ще диференцира правилата за риболов за рибарите с лодки до 12 м. Тя предвижда обособяване на зони, предназначени дребномащабен риболов, където ще бъде забранено използването на големи плавателни съдове. Тези зони ще бъдат само и единствено за рибарите, за да могат да пускат свободно своите мрежи. Предвидено е и облекчение по отношение декларирането на уловите – вместо рибарите да ходят до офисите, инспекторите на ИАРА ще прибират декларациите от специални кутии по места и ще въвеждат данните за улова в системата.

След окончателното изготвяне на Стратегията за дребномащабен риболов предстои защитаването й пред ЕК. Тъй като тя не е свързана със законодателни промени, въвеждането й в действие ще се случи в кратък срок, докато предложенията, които изискват изменения в закона, ще бъдат обект на решение от новото народно събрание.

Междувременно рибарите по Южното Черноморие се обявиха за учредяване на Национална асоциация на рибарите в България. Девет сдружения от региона вече са приели декларация за обединяването на всички подобни организации в страната.

ИАРА засега няма да се мести в Бургас, това също ще бъде решено от следващото правителство, заяви г-н Господинов. Тъй като сградата е почти готова, съществува идея в нея да се настани Консултативният съвет за Черно море, за който  България  се пребори миналата година. Това е уникален по своята същност съвет, който ще разработва основните правила и България като домакин ще бъде  основен  фактор в преговорите със страните, които ловят в Черно море – Турция, Русия, Украйна, Грузия, Румъния. Ако той бъде ситуиран в България, то напълно реално е мястото му да бъде в Бургас, каза още изпълнителният директор на ИАРА.