Строят нова детска градина в Несебър

Нова детска градина  ще отвори врати след половин година в несебърския квартал Черно море. Първата копка бе направена днес от кметът на общината Николай Димитров и председателят на общинския съвет Благой Филипов.

 

Детското заведение е финансирано изцяло от общинския съвет и струва 1, 8 млн. лв. То ще приюти около 100 деца, разделени в една яслена и три детски групи. Салон за физическо възпитание, здравен кабинет и музикална зала ще допълнят удобствата, с които децата ще разполагат по време на престоя си. За удобство на родителите, детската градина ще разполага със собствен паркинг. Сградата ще бъде съобразена с всички норми за достъпност и ще разполага с рампа към главния вход, санитарни възли за деца в неравностойно положение и асансьор към втория етаж.

 

Традиционното разбиване на шампанско в кофата на трактора, с който ще се извършва строежа, бе поверено на младо семейство, дошли да видят стартирането на така очакваната детска градина в квартала. Деси Иванова, заедно с едногодишния си син Иван и съпруга си Тони благодариха на общинската администрация за грижите, които полага за най-малките жители на Несебър и пожелаха безпрепятствено завършване на обекта.

 

Не без гордост Николай Димитров подчерта, че ангажираността на община Несебър към най-малките не е просто красиви приказки, а съвсем реални действия. За близо пет години отличната комуникация между общинската администрация и общинския съвет е реализирала пет детски заведения. „В Несебър, за разлика от цяла България, проблем с местата в детските градини няма!” категоричен бе Димитров. Освен, че в морския град родителите не се притесняват за приема на децата си, услугата е изключително изгодна. Таксата за месечния престой на едно дете струва символичните 20 лева.  Благой Филипов допълни, че освен детска градина, районът ще бъде облагороден и с две детски площадки, а в момента вървят дейностите по осветлението и асфалтирането на квартал Черно море.

 

Николай Димитров разкри още, че в момента се работи по разкриването на поредната детска граидна, този път в Стария град. Така Несебър ще може да гарантира прием за всяко дете от града за години напред. Проектът за детската градина е готов, а в момента текат проучвания за кандидатстване по програмата за трансгранично сътрудничество.