Със заупокойна молитва ГЕРБ-Бургас почете паметта на загиналите в Априлското въстание

По повод 137-та годишнина от избухването на Априлското въстание от партия ГЕРБ-Бургас отдадоха почит на геройски загиналите в славната епопея.
Заупокойна литургия и панихида бе отслужена от духовенството в храм Света Богородица в морския град начело с архиерейският наместник в Бургас отец Борис Беров. На панахидата присъстваха областният лидер на партията Димитър Бойчев, общинският й ръководител Иван Вълков, водачът на листата на ГЕРБ в града Ивелина Василева и останалите кандидати за народни представители. Сред тях бяха и общинските съветници от местната структура на формацията, членове, симпатизанти и граждани. На заупокойната молитва присъства и кметът на община Бургас Димитър Николов.
Всички те запалиха свещи и почетоха светлата памет на загиналите в Априлското въстание
Отец Борис Беров припомни, че Априлското въстание от 1876 година е масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. Той добави, че то избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, въстанието представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение заяви архиерейският наместник .

Според кандидат – депутатите от ГЕРБ въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, т.е. народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия и довежда по – късно и до Руско – Турската освободителна за България война.

Панахидата почете и синът на Димитър Бойчев, като доказателство, че децата могат и трябва да бъдат възпитавани в патриотичен дух и е добре да изучават историята на България. По този начин децата ни ще растат в дух на толерантност, спазвайки демократичните ценности и устои на държавата, подчерта вторият в кандидат – депутатската листа на ГЕРБ.