Тома Биков : Догодина, освен избори за евродепутати, да избираме и Велико народно събрание

През 2014 година паралелно с насрочените избори за евродепутати, да се проведе и парламентарен вот за Велико народно събрание. За това се обяви днес водачът на кандидат – депутатската листа на партия Движение България на гражданите в Бургас Това Биков. Според него единственият изход от настоящата политическа и икономическа криза в страната след изборите  е съставянето на програмно правителство с едногодишен мандат. От ДБГ са готови при възможност да приемат отговорността  за съставянето на такъв кабинет с премиер Меглена Кунева. Тома Биков посочи, че вариантите за  самостоятелно или коалиционно управление на които и да е политически сили след вота през май е невъзможно. Затова от партията подкрепят идеята на президента Росен Плевнелиев за програмно правителство с мандат, което да изготви спешен пакет от оздравителни за икономиката мерки и да подготви изборите за ВНС догодина.

На 7 май ще има заседание на Националния съвет на ДБГ, на което ще бъдат обсъдени 10-15 точки за стабилизирането на политическата и икономическата системи в страната, които да могат да бъдат реализирани в рамките на 2 години. Тези пунктове предвиждат промени в сферите на здравеопазването, образованието и в пенсионното осигуряване и актуализация на държавния бюджет.

Основната задача на бъдещото Велико народно събрание ще е промяна на българската конституция в частта й засягаща съдебната система уточни Тома Биков и добави, че тези промени ще трябва да бъдат направени в рамките на няколко месеца. Приоритет за ДБГ ще е изваждането на прокуратурата от съда и формирането на отделни Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. По този начин според Биков ще има ясна отговорност, кой какво прави в съдебната система. Освен това ще се настоява и председателят на Специализираната прокуратура да може да разследва главния прокурор, който в момента разполагал с огромна власт и правомощия, но бил неконтролируем от никого, освен от самия себе си. От ДБГ искат още обвинител номер едно на България да може да бъде отзоваван с 2/3 мнозинство от народните представители , да се намали парламентарната квота на представителите във ВСС и ВПС, а институцията Велико народно събрание да отпадне.

Това Биков заяви, че през последните години МВР се е превърнало в звено за изпълнение на мокри поръчки от типа на престъпен клан. В момента според него политическия диалог се е превърнал от нормален в криминален в пред вид последните скандали около подслушванията на политиците. Водачът на листата на ДБГ дори прогнозира, че бившият премиер Бойко Борисов и неговият заместник Цветан Цветанов ще влязат в затвора, след поразиите на четири годишното управление на ГЕРБ. Биков каза, че очаква и бърз разпад на бъдещата парламентарна група на герберите, която по думите му заради различни икономически интереси ще бъде свита до максимум 15 човека, с което ще бъде подменен реалния вот на избирателите. Кандидат депутатът посочи, че трите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС имат интерес от последните скандали в страната, защото те ще доведат до ниска избирателна активност за вота през май. От това трите формации ще спечелят защото разполагат с финансов ресурс за купуване на гласове и с твърди партийни електорални ядра.