Черноморци не искат„Бургас-Александруполис”, благодарят на ГЕРБ, че спряха проекта

Възможността за изграждане на петролопровода „Бургас – Александруполис” все още притеснява жителите на област Бургас. Темата бе повдигната по време на среща между кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас и местните хора от Черноморец, за които туризмът и рибарството са основни поминъци.

„Народните представители от ГЕРБ-Бургас винаги ще отстояват и защитават позицията си против реализацията на този проект. Доказали сме го с трите проведени референдума в Бургас, Поморие и Созопол, чиито резултати категорично показаха какво е желанието на нас, местните хора. Проектът е неизгоден от икономическа и екологична гледна точка и ще засегне двата основни отрасъла в региона. Затова ние сме против, за разлика от народните представители от БСП, които дадоха заявка, че ще го подкрепят”, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков, а думите му бяха приети с аплодисменти от над 100 души, присъстващи в залата.

Той припомни, че на свое заседание през март тази година народните представители със 115 гласа отхвърлиха реализацията на петролопровода „Бургас – Александруполис”, като групата на БСП го подкрепи категорично с вота си.

„Не защитавате българските интереси, а икономическите на други държави. Категорично ясно е, че негативите от проекта „Бургас – Александруполис” са само за България”, заяви от трибуната на 41-ото НС депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев към народните представители от БСП, които обявиха петролопровода за изключително полезен за страната и гласуваха за неговата реализация. Това се случи дни преди да бъде разпуснат парламентът.

Друга важна тема, която бе повдигната по време на срещата, е изграждането на рибарско пристанище. Към настоящия момент процедурата е на етап издаване на строително разрешение. Това стана възможно, след като през март тази година правителството на ГЕРБ учреди безвъзмездно право на строеж върху морското дъно в полза на община Созопол. Сега съществуващите места за домуване на лодките в Черноморец са недостатъчни и в лошо състояние. С реализирането на проекта те ще бъдат изцяло реконструирани и модернизирани. Проектирани са две зони-външна и вътрешна. Във вътрешната акватория ще бъдат обособени 84 стоянки за рибарски кораби с дължина около 25 м. и за рибарски лодки с дължина до 12 м.

„Черноморец ще има своето модерно пристанище. То ще бъде второ в нашата област след това в кв. Сарафово, за което вече има одобрено финансиране и предстои избор на изпълнител. Готови проекти за рибарски пристанища има и в Поморие и Царево. Въпреки редицата спънки в законодателството, успяхме да приемем нужните промени, за да дадем тласък в развитието на рибарската общност. Това е изпълнено наше обещание и безспорен успех в работата ни. Усилията ни ще продължат в тази насока”, подчерта Иван Вълков, председател на транспортната комисия в 41-ото НС.

След срещата жителите на Черноморец изгледаха комедийната постановка „Когато котката я няма” на ДТ „Адриана Будевска”.