Интервю с Марин Лазаров, кандидат – депутат на ЛИДЕР във Втори многомандатен район – Бургас:

Ние няма да обещаваме нови работни места, ние ще ги създаваме

 

 

Марин Лазаров е управител на „Портови флот”. Икономист по образование, семеен, с едно дете. В морския бизнес е от 11 години, от самото начало в „Портови флот”. Член е на партия ЛИДЕР от основаването й.  Отнася се отговорно към доверието, което колеги и приятели му гласуват. Твърди, че познава добре специфичните проблеми на града и региона.

 

Господин Лазаров, защо се налага бизнесът да влезе в политиката? Какво Ви накара да се насочите точно към ЛИДЕР и да се включите в настоящите парламентарни избори?

Влязох в политиката, защото искам да работя за България. Бизнесът, освен интересите на работодателите, съсредоточва и множеството интереси на работници и служители. В управлението на държавата той може да се включи експертно, чрез своите знания и опит. Ние сме хората, които знаят какво трябва да се направи, за да работи една фирма успешно. Знаем какво е нужно, за да бъдем стимулирани и кое от законите ни трябва да се „прекрои”, за да получат средния и малкия бизнес шанс за развитие.  Така ще  могат да се създадат много нови работни места. Мисля, че обществото и българската икономика имат нужна от нас. А ние, за да развиваме своята дейност, имаме нужда от законова защита и стимул.

ЛИДЕР обединява работещия бизнес и поддържа свободната инициатива. Харесва ми желанието на партията да възроди икономиката на страната, допадат ми и начините, по които иска да го направи. Ние искаме държавата да има ясни правила, за да могат предприемачите да инвестират.

 

-Според Вас кои са най-слабите места на българската икономика в момента?

Най-слабият момент са стимулите. Ако сега някой се опита да съживи един изоставен завод, той по никакъв начин не бива стимулиран. Ще създаде нови работни места, при това в условията на икономическа криза, но никой няма да му обърне внимание. Защо държавата да не му даде една година отсрочка в плащането на данъци и осигуровки? Икономическата програма на ЛИДЕР предвижда данъчна ваканция за инвеститорите в производството. Държавата би могла да задължи предприемачите да създават определено количество работни места, да осигуряват заплати, срещу определени отсрочки в дължимите й плащания. Така могат да се решат много от проблемите в селското стопанство, в туризма – във всеки от отраслите на икономиката могат да  се измислят специфични облекчения за хората, които реално се ангажират със създаването на работни места.

 

– Нови работни места сега обещават всички партии, участници в изборите. Кое откроява ЛИДЕР, по какъв начин партията би могла да бъде по-убедителна от опонентите си?

Ние няма да обещаваме новите работни места. Ние ще ги създаваме. В това е разликата между нас и другите партии.  Ние сме партията на българския бизнес. В ЛИДЕР членуват именно хората, които създават работните места. Ако те кажат, че могат да го направят, значи това ще стане. Точно затова искаме ЛИДЕР да има свои представители в парламента. За да може да се чуе гласът на малкия и средния бизнес, които са двигател на икономиката. Да покажем слабите страни и пропуските, да защитим позициите на дребните предприемачи, на които се основава всяко нормално развито общество.

 

– Вероятно най-добре познавате състоянието на морския бизнес в страната. Как ще оцените състоянието му?

Дейността на пристанищата и на морския бизнес въобще е пряко свързана със състоянието на икономиката. Корабът, който  ще дойде на българско пристанище, трябва да донесе товар за някой работещ завод. Производство у нас обаче почти няма, съответно няма и увеличение на товаропотока  в пристанищата ни. Много от товарите, които могат да пристигнат на пристанищата в  Бургас и Варна, не идват тук, а отиват в Констанца и Солун – предприятията там очевидно устояват по-успешно на кризата.

 

– Какви според Вас са шансовете на ЛИДЕР да спечели доверието на избирателите?

Очакваме подкрепа от всички разумни хора. Смятам, че ЛИДЕР има много добри  шансове тъй като избирателите знаят, че бъдещето на нашата икономика е в развитието на малкия и средния бизнес. За да оцелее този бизнес, трябва да има представители в парламента, които да  се грижат да не бъде накърняван интереса му. Убеден съм, че всеки, който иска да работи и да получава нормално заплащане за труда си ще гласува за ЛИДЕР, защото там са хората, които могат да му осигурят всичко това. Държавата трябва да остави да работят спокойно всяко малко магазинче, търговец, фирма. С участието си в парламента ние можем да бъдем гарант, че това ще се случи.

 

– Ако изборите приключат успешно за Вас и станете народен представител, кое ще е първото нещо, което ще направите в парламента?

Ще поставя въпроса за някои концесионни договори, които минаха много набързо без обществото да бъде запознато с тях и смятам, че не са правилни. Няма да ги конкретизирам  сега, мисля, че хората знаят за кои концесии става въпрос.