Сергей Станишев: Най – големият проблем на младите хора е липсата на работа

            „Най – големият проблем на младите хора е липсата на работа”, заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред журналисти в Бургас. Лидерът на социалистите обясни, че за да не изтичат „мозъци” от България, е нужно да има работеща икономика и именно затова той е предложил Пламен Орешарски за премиер на България. „Икономическото развитие е ключ за това младите хора да останат в България”, убеден е Пламен Орешарски. По думите му икономиката ни може да се възстанови с последователна политика от страна държавата.

Сергей Станишев обърна специално внимание и на темата за образованието на младите хора. „Не може висшето образование да бъде лукс”, убеден е председателят на БСП. Той остро критикува счетоводотелския подход, на който са били подложени университетите при управлението на ГЕРБ и който принуди ВУЗ – овете да вдигат таксите.

Станишев коментира още, че трябва да се направи рязка и категорична промяна в подкрепа на майчинството и децата. Напомни, че за миналата година в България са родени само 55 000 деца и подчерта, че не може в 21 век, в европейска държава да има деца, които гладуват. Той изчисли, че всяка година от  управлението на ГЕРБ страната ни е загубила по 20 000 деца, което показва, че нацията ни изчезезва. По думите му именно борбата с тежката демографска криза трябва да бъде националният ангажимент. „По време на криза държавата трябва да се намеси и да защити тези, които са най – безпомощи – децата и възрастните хора”, добави Станишев.

Социалистите си поставят нелеката задача от януари 2014 год. средствата за отглеждане на дете над 1 год., които получават майките, да скочат до 310 лв., а детските надбавки да се увеличат на 50 лв. „ГЕРБ заличи 400 хил. работни места. Това са 400 хил. разбити съдби и семейства, които не могат да осигурят прехраната си“,  заяви лидертът на БСП.

      Той призова  жителите на Бургас да  гласуват по съвест на предстоящите избори. „Нека бургазлии си зададат въпроса и като погледнат семейния  бюджет, хладилника и възможностите, които  имат с доходите,  да отговорят кога са живели по-добре”, обяви Станишев. Депутатите на БСП от региона ще работят за решаване проблемите на хората, защото тези от ГЕРБ не направиха нищо за поминъка на тези, които представляват, каза още соцлидера.

      Сергей Станишев, Пламен Орешарски и водачът на листата на Коалиция за България инж. Димчо Михалевски направиха обиколка в центъра на Бургас, където разговаряха със стотици хора.  Президенттът  на ПЕС раздаде десетки автографи и се снима за спомен с млади хора. Множество граждани пожелаха успех на Коалиция за България, подкрепяйки управленската й програма на местно и национално ниво.

     Младежката организация на БСП подари на Пламен Орешарски икона на Свети Николай Чудотворец с пожелание да го закриля в предизборната кампания и по време на управлението на страната.