Строежът на Морската гара в Бургас върви по план

Строителството на Морската гара на пристанище Бургас започна и ще бъде завършено в предварително заложените в проекта срокове и в началото на октомври ще посрещне първите пътнически кораби.

Сградата на гарата със заведението за хранене ще бъде разположена по протежението на кея на 18 метра от морето.Тя се състои се три модула.

В първия модул ще има зала „Заминаващи“ с директен вход от вън. Заминаващите ще преминават през метал-детектор, проверка, митница и паспортна проверка, след което ще се качват на второто ниво с асансьори, достъпни и за хора с увреждания, за да преминат към акостиралия кораб. Във втория модул ще има заведение за хранене на два етажа и междинно ниво, което е функционално отделено от Морската гара и няма да се ползва от пътниците. В модул 3 ще бъде зала „Заминаващи” с директен вход отвън.

Предвидени са 24 паркоместа за леки автомобили на север от сградата в Зона „Морска гара“ и 41 паркоместа за леки автомобили на юг от сградата на гарата, които ще се ползват от граждани.

12 паркоместа са предназначени за изчакващи автобуси в зоната. Ще има и нов обществен паркинг.

В края на лятото строителството ще бъде завършено, а през октомври морската гара ще посрещне пасажерите на 6 луксозни лайнера. Те са на три  от най- известните круизни компании: Royal Caribian, Princess Cruises, P&OCruises.

Максималните параметри на най-големия кораб м/к Celebrity Constellationса – дължина 294 м, газене 8 м, 2000 пасажера на борда и 1500 екипаж.