31 май – непосилен срок за пуск на магистрала „Тракия“

Изплащането на забавените плащания с фирмите-подизпълнители, които работят на последния участък от лот 4 на магистрала „Тракия“ ще започнат следващата седмица, съобщи  вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Тя отчете съществен напредък на работата по последния лот, но уточни, че въпреки това пусковият срок – 31 май няма да може да бъде спазен. Според нея, забавянето се дължи не на липсата на техника, а на организацията по отношение инертните материали.

Екатерина Захариева настоя за доставяне на още техника за натрошаването на инертните материали, както и на нужните машини за полагане на циментовата стабилизация и асфалта. Нейната препоръка е, ако е необходимо, да се доставят инертни материали и от други места, а не само от кариери край новостроящото се трасе.

От фирмата-изпълнител са внесли в агенция „Пътна инфраструктура” искане за удължаване срока на договора заради форсмажорни обстоятелства. В момента двете страни са в процес на договаряне. Според Иван Иванов, представител на фирмата-изпълнител на строителството на лот 4, магистралата може да бъде готова до средата на юни, а ако времето не позволява, пусковият срок може да бъде края на същия месец.