Андрей Ковачев: Намерението на лидера на ПЕС Сергей Станишев за либерализиране на забраната за пушене скандализира представители на СЗО и евродепутати

Евродепутатът Андрей Ковачев от Групата на ЕНП(ГЕРБ) взе участие в конференция по проблемите на тютюнопушенето, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Поводът е Световният ден за борба с тютюнопушенето 31 май, който съвпада с въведената преди година от правителството на ГЕРБ забрана за пушене на обществени места в България.

Участие в конференцията взеха здравни експерти от различни страни, които споделиха своя опит в държави като Турция например, където от 2009 г. има пълна забрана за пушене на обществени места. В присъствието на представителя на Световната здравна организация (СЗО) към Европейския съюз, д-р Ковачев запозна участниците в конференцията с намерението на новоизбраното българско правителство с мандат на БСП, като своя първа стъпка, да предложи на Народното събрание да либерализира забраната за пушене на публични места.

„Това намерение е в пълно противоречие с европейската и световната тенденции за контрол върху тютюнопушенето и обсъжданите промени в Директивата за тютюневите изделия. Ако се реализира, това ще бъде прецедент в европейската практика – вече въведена забрана да бъде отменена“, каза Андрей Ковачев.

Той призова домакина на събитието – британската евродепутатка от Групата на социалистите в Европейския парламент Линда Мак Ейвън – лично да се свърже с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и да настоява той да се откаже от популистките си намерения.

В отговор на българския евродепутат, г-жа Мак Ейвън изрази учудване от това намерение на нашите социалисти и сподели, че във Великобритания подобна идея за премахване на забраната за пушенето на обществени места би скандализиралa обществото. „Това безотговорно намерение на председателя на втората най-влиятелна европейска политическа партия в ЕС, ако се реализира, би оказало изключително негативно влияние върху целия Европейски съюз“, допълни още Андрей Ковачев.