Бургазлии искат да живеят в европейски град, не на паркинг

Бургазлии искат да живеят в европейски град, не на паркинг. Това е изводът от акцията „Дари живот“ на фондация „Безопасни улици от Валя“ и сдружение „SOS-ПТП“, която се проведе в Бургас по време на Международна седмица за безопасност на движението. Тя бе посветена на пешеходците като най-уязвимите участници в движението.

По време на акцията са получени и десетки сигнали, сред които за  кръговото кръстовище на „Мираж“което било изключително опасна за пресичане зона, поради липсата на пешеходни пътеки и това, че водачите не отдават предимство на пешеходците. Това място е посочено от десетки граждани като трудно за пресичане. Според оплакванията е препоръчително да се създаде някаква възможност за преминаване на гражданите. В друг сигнал е посочено, че времетраенето на зелената светлина (за пешеходците) на светофара на кръстовището на улица „Сан Стефано“ и булевард „Стефан Стамболов“ е много кратко. Други са отбелязали, че на булевард „Демокрация“, до спирката на автобус с номер 12 в посока центъра на града, пешеходната пътека е след завой. Тя трябвало да бъде обезопасена, защото е опасна, заради многото неспазващи ограниченията на скоростта водачи.

Има и предложения да се забрани карането на велосипеди в централната част на града – по улиците „Александровска“ и „Богориди“, защото затруднявало движението на хората, особено през летния сезон. Такава практика имало в някои големи европейски градове.