Бургас ще има своята Морска гара

Морската гара в Бургас, която ще включи града  сред топ дестинациите  в Черно море, ще  приеме първите пасажерски кораби през месец октомври тази година съобщиха от порта. В момента от Пристанище Бургас  водят преговори с представители на луксозният  лайнер „Куин Елизабет” да акостира на пристанището на 1 октомври, а пасажерите му да извършват екскурзии както в Бургас, така и в Несебър. По предварителен план на тази дата корабът ще чака на рейд  в Несебър, но ако Морската гара е завършена ще се превърне в първия кораб, който ще застане между първо и четвърто корабно място в бургаското пристанище.

 

 

Морската гара в Бургас  ще заема 3000 кв.м., като строежът й е в момента се извършва на пълни обороти. Тя ще предостави на Бургас още една придобивка – залата за посрещания, която ще може да се използва и за концерти и изложби. Самата Морска гара е мултифункционална и може да се използва за провеждане на събития и извън посрещането на пасажерски кораби.  Залата в  нея ще заема 1500 кв.м. и дори да посрещне всички 100 кораба, които са в Черно море, останалите 260 дни  ще може да се използва за други атрактивни културно информационни събития. На гарата ще има и ресторант на две нива, заемащ почти 800 кв.м., който ще работи през цялата година.

 

Жителите на Бургас  ще могат да стигат до Морска гара пеша  от две места. Едното е от улица „Александър Батенберг”, за чието реновиране има проект, който ще започне в края на тази година. Тази улица ще извежда бургазлии до самото пристанище и ще се радва на оживен пешеходен трафик, също както улиците „Александровска” и „Богориди”. Другият  вход към гарата ще е откъм Старата фрегата, в Морската градина.

 

По експертни оценки най-голямото предимство на Пристанище Бургас е, че на него практически може да акостира всеки кораб, който е в Черно море. Дълбочината от първо  до второ  корабно място е 9,7 м.,  а дължината  на кейовия фронт 330 метра, което позволява всеки лайнер, който влезе в Черно море да бъде посрещнат на порт  Бургас. От администрацията на дружеството очакват една от велоспирките да се намира точно на пристанището, за да предлага на туристите и жителите на Бургас по- лесен достъп.

 

Корабчето, което Община Бургас ще закупи за курсове до остров „Света Анастасия” през 2014 година, ще се движи и в акваторията на самата Морска гара.