Димчо Михалевски – БСП ще е първа политическа сила

БСП ще е първа политическа сила в национален план след изборите. Това прогнозира днес водачът на кандидат – депутатската листа на КБ в Бургас Димчо Михалевски по повод приключващата предизборна кампания в района. Според него социалистите ще имат минимум 4 мандата за народни представители, но той очаквал, тази бройка да се увеличи. Оптимизмът му идвал от последните скандали с подслушванията свързани с ГЕРБ и тяхното управление, които по думите на Михалевски, сривали доверието на избирателите в партията на Бойко Борисов.

Водачът на кандидат – листата на КБ очерта приоритетите на коалицията за промяна към по – добро на облика и живота в Бургаска област, концентрирани в конкретна регионална програма. В нея на първо място се предвижда гарантиране на свободна среда на бизнеса без административен натиск и политически рекет налагани през последните години. Втората стъпка въвежда нови правила и икономически стимули за постепенно връщане на земеделието в региона към по – балансирана структура с фокус животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. На трето място е изготвена конкретна целева програма за реализиране на инвестиции във високотехнологични производства, с висока добавена стойност и експортна насоченост.

Основната цел в програмата на КБ е преодоляване на загубата на 26 хил. работни места, чрез създаването на условия за нови устойчиви 12 хил. такива. В тази връзка е изработена  и конкретна програма за квалификация на лекари и медицински персонал с акцент върху специализацията на младите лекари. Предвиждат се субсидии за общинските болници и подготовка за създаването на медицински университет в Бургас съобщи Димчо Михалевски.

В програмата на КБ е заложено премахване на лимитите за направления при специалист и делегираните бюджети на болниците, както и трикратно намаляване на потребителската такса. От БСП предлагат и реформа в професионалното образование в областта в секторите, които имат потенциал за растеж. Социалистите се ангажират и с държавен ангажимент за създаване на образователни центрове към професионалните гимназии в региона за подготовка на бъдещи кадри.

Димчо Михалевски каза, че ще се работи в посока създаване на регионален портал „ Отговорност към младите”, като за целта съвместно държавата и реалния сектор ще изградят система за наблюдение и подпомагане на младите хора в Бургаски регион. Социалистите предлагат и намаляване на таксите в държавните висши училища до една четвърт от издръжката и подобряване на условията в студентските общежития в града. И още – реализация на програма за подкрепа на диабетно болните в областта и прилагане на иновативни подходи за контрол и лечение на болестта. Нов курс към политика за превръщане на туризма в региона в дестинация с по – висок стандарт и качество. Предвидена е и специална програма за развитието на животновъдството с акцент Странджа и планинските райони на Стара планина, както и промяна в закона за горите с премахване на чисто лобистки текстове, които създават условия за монополно положение и ликвидират конкуренцията.

Димчо Михалевски се спря и на пътната инфраструктура в региона, като отличи в тази сфера доизграждането на АМ  „ Тракия „ и започването на АМ „ Черно море.” Както и довършване на разширението до четирилентов път в участъка  Поморие – Равда,  рехабилитация на републикански пътища и на част от общинската пътна мрежа на Бургаска област.

Димчо Михалевски определи програмата на КБ като амбициозна и нелека за изпълнение програма. Той уточни, че с усилия и много труд тя е изпълнима за един 4 годишен мандат при управление на БСП като на регионално ниво документа е изцяло в унисон с националната програма на партията.