Кабинетът Орешарски ще разширява порт Бургас

 

Основните задачи на новото правителството ще са разширяване на пристанищата Варна и Бургас и развитие на Дунавските пристанища. Това заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на международната конференция на морските пристанища „Развитие на пристанищата – чрез партньорство и с енергия“. На нея бяха обсъдени основните положения за бъдещ регламент на Европейския парламент, свързан с единна регулация на пазара на пристанищни услуги.

 

Данаил Папазов подчерта, че за България е изключително важен водният път Рейн-Майн-Дунав, който свърза Югоизточна със Централна и Западна Европа.

 

„Европа има голям потенциал, товарите през Черно море да пристигат по-бързо и по-сигурно по този воден път до най-голямото пристанище в света – Ротердам. Затова е необходимо да се усъвършенства процедурата и българските пристанища да станат по-конкурентноспособни“, каза още Папазов.

 

Той допълни още, че е време да се намери територия за разширение на пристанища Варна и Бургас и за обработка на контейнери.

 

Представители на 27 държави участват в международната конференция. Основната идея е модернизация и благоприятна среда за предоставяне и повишаване на конкурентноспособността  на пристанищата.