Куентин Тарантино ще е в Бургас цяло лято

Скоро бургазлии и гостите на града ще имат възможността да се срещнат очи в очи с култовия режисьор Куентин Тарантино, който тази година спечели Оскар за оригинален сценарий /”Джанго без окови”/. Той ще е направен от пясък, но това не прави срещата по-малко вълнуваща. А и Тарантино ще е в компанията на цяла плеяда известни личности от световната и българската история.


Тазгодишното издание на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури е наречено “Алея на славата”. Посетителите му ще видят гениалните учени и новатори Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн, Александър Бел, Самюъл Морз, Исак Нютон, Стив Джобс, Галилео Галилей; велики хора на изкуството – Леонардо да Винчи, Салвадор Дали, балерината Пина Бауш; смелите изследователи на непознатото Христофор Колумб и Юрий Гагарин; музикалните звезди Бийтълс, Лучано Павароти, Лейди Гага, Рей Чарлс и Луис Армстронг. Там ще е и борецът за човешки права Ейбрахам Линкълн. Отделен е кът за велики личности от българската история, където един до друг ще застанат кановете Аспарух и Крум, цар Симеон, светите братя Кирил и Методий.


Скулптурите няма да приличат на паметници, а ще представляват интересни композиции, провокиращи въображението и подчертаващи онова, с което е известен прототипът. Затова не се учудвайте, ако видите край Дарвин захвърлена бананова кора – не е случайно.


Фестивалът на пясъчните скулптури ще бъде открит през първата седмица на юли. При добро време той ще е на разположение на посетителите до края на септември. За амбициозното ново издание са осигурени допълнително 120 тона пясък, за да станат общо 4000 тона.


Мястото е същото – парк “Езеро”, до Конната база. Цените са народни- 1 лв. за пенсионери и ученици, груповият билет струва 2 лева, а нормалният 3. Децата до 6 години се допускат безплатно.

Авторите, които ще изваят фигурите, са 17 и скоро пристигат в Бургас, за да почнат работа. 10 от тях са българи – факт, с който Община Бургас много се гордее, тъй като покрай фестивала у нас вече се създаде школа в този вид изкуство. Останалите автори са от Италия, Португалия, Чехия, Русия, Полша и Украйна. Организаторите умишлено не съобщават кого ще изобразява една от фигуралните композиции. Тя ще е посветена на успял българин, който е сред най-добрите в света в онова, с което се занимава, а напоследък му се налага да живее повече в чужбина, отколкото у нас.


Тези от вас, които познаят неговото име, ще получат 4 безплатни пропуска за пясъчния фестивал, които могат да използват сами или да дават на свои познати. Пропуските са за многократна употреба и ще важат за цялото лято.


Своите предположения можете да изпращате до 15 юли на адрес:


media@burgas.bg  


Участвайте!


Фестивалът на пясъчните скулптури се организира в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.