Нова канализационна система и пречиствателна станция ще има приморското село Веселие

Първа копка по реализацията на проект за изграждането на канализационна система и пречиствателна станция в село Веселие направиха днес кметът на Приморско д-р Димитър Германов и колегата му от съставното на общината селище Стойчо Карабинов. Официалният старт е на „Строително – монтажни работи за реализиране на инвестицията по проект № 02/321/01084 и № 02/321/01062 -„Реконструкция на водопроводната мрежа, изграждане на канализационни колектори и на ПСОВ в село Веселие”. Инвестицията е в размер на 7 милиона лева осигурени изцяло с европейски средства. Реализацията му трябва да приключи за два месеца и половина, до средата на месец август.

„ За мен е чест да дам старт на изграждането на един изключително важна придобивка за жителите на село Веселие.  Реконструкцията на водопроводната мрежа е необходима, за да отговори не само на нуждите на хората, но и да подпомогне опазването на околната среда. Инвестицията ще донесе много положителни промени за селището– водата ще бъде достатъчно и с нужното качество, а големите течове по водоснабдителните съоръжения ще бъдат сведени до минимум. Във Веселие ще има по-добри условия за живот, което е една от важните цели на ръководството на община Приморско. Така ние на практика осъществяваме стремежа си да достигнем максимално близо до изискванията на европейското и българското законодателство в областта на екологията, а и да създаваме реални предпоставки за привличане на повече гости и инвестиции по нашето Черноморие.”, каза д-р Димитър Германов. Той е убеден, че усърдната работа и добрата комуникация между общинската администрация, местния парламент и институциите ще донесе успехи и в други проекти, важни за благоустрояването на община Приморско като цяло. Те от своя страна ще осигурят  по-високо качество на живота за местните хора. Кметът посочи, че  сроковете, които са определени за завършване реконструкцията на В и К мрежата трябва да бъдат спазени, като от общинската администрация ще извършват ежедневен мониторинг на строителните работи на изпълнителя на проекта. Германов съобщи, че предстои изграждане на канализационни системи с пречиствателни станции във всички населени места от общината.

Кметът на Веселие Стойчо Карабинов определи днешния ден като паметен и исторически за селището и добави, че с осъществяването на проекта се сбъдва една негова стара мечта. Той благодари на общинската администрация на Приморско и лично на кмета Димитър Германов, без чиято помощ канализацията на Веселие би била по думите му невъзможна.

Гости на тържеството бяха областният управител Константин Гребенаров и кандидат – депутатите от листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева и Димитър Бойчев. Губернаторът на бургаска област каза, че подобни инфраструктурни проекти ще бъдат реализирани и за в бъдеще на територията на общината, като се надява те да бъдат два пъти повече в следващия програмен инвестиционен период.

 

Ивелина Василева от своя страна поздрави местните жители с бъдещата им придобивка и посочи, че тя ще спомогне за подобряване на качеството на питейната вода, както и за запазването на уникалната странджанска природа.

 

Жителите на Веселие изразиха спонтанното си задоволство от старта на проекта , като го определиха за ценна, перспективна и изключително нужна за селището придобивка.