Нови плажове по южното черноморие откри проверка на МРРБ

Над 30 нови плажа по Южното Черноморие откри проверка на Министерството на регионалното развитие съобщиха от ведомството. Повечето от ивиците са едва по няколко квадратни метра, но въпреки това, заедно с големите плажове и те са описани в карти и ще бъдат предложени за стопанисване.

 

Повечето плажове са на територията на Царево. Към единствения досега официален плаж в село Варвара се добавят още шест. Макар и нови за държавата, ивиците в скрити минизаливи  са добре познати на местните хора и на туристите, търсещи спокойствие.

 

От областна администрация Бургас съобщиха, че ще бъдат пуснати процедури за отдаване под наем само на по-атрактивните от тези плажове. Ивиците, към които няма интерес ще останат за стопанисване от съответните общини, които ще получават половината от таксите на ивиците с наематели.

.

 

По-големите плажове ще бъдат разделени на части. От дългия над 2 километра плаж Атанасовска коса край Бургас ще станат три – средният ще остане за кайт сърфистите. След като получат акт за държавна собственост, новите плажове ще получат и имена след допитване до местните жители.

 

На картата обаче няма да попаднат други пясъчни ивици, при това по-големи на площ. Те са скрити зад оградите на луксозни имения и достъпът до тях е ограничен.

 

От общината в Царево са сезирали регионалното министерство, че три плажа в Лозенец остават невидими, дори и за държавата.