Пет созополски плажа с кристална вода

Плажовете на къмпинг „Градина”, Созопол-централен, Созопол-плаж „Харманите” ,къмпинг „Смокини” и вилно селище „Дюни-юг” са сред плажовете с най- чиста вода. Данните са от доклад  на Европейската агенция за околна среда (ЕЕА) за  лятото на 2012 г.

 

Комисията е наблюдавала и изследвала общо 93 плажа в България и е установила, че водите за къпане на 58, или  63,4 на сто от тях ,са в отлично състояние .Агенцията е наблюдавала у нас 90 плажа на морето и 3 на язовири във вътрешността на страната.

 

Край 34 от плажовете у нас водите са в добро състояние. Лошо е положението само край една ивица. Това е Златни пясъци – ПСОВ. Тя се намира на 10 метра от пречиствателната станция за отпадни води. Там се пречистват фекалиите на презастроения с хотели комплекс Златни пясъци. Мястото е в най-северната част на курорта и е отделено от буната на яхтеното пристанище. Заради гората над него и безлюдния район към Кранево плажът бе любимо място на нудистите.

 

Водите за къпане в Европа трябва да отговарят на стандартите, определени в Директивата за водите за къпане от 2006 г. Тя трябва да бъде приложена от членките на ЕС до декември 2014 г. Документът на ЕЕА е основан на докладите, които страните от Евросъюза трябва да предадат преди края на предходната година.

 

При наблюдението на качеството на водите за къпане се извършва лабораторен анализ на нивата на определени видове бактерии, включително чревни ентерококи и Escherichia coli. Те могат да бъдат показател за наличието на замърсяване, главно от отпадни води от канализацията или животновъдството.

 

Първи в класацията е Кипър с показател 100%. Водите на абсолютно всички плажове на Острова на Афродита са в отлично състояние. Отличници са и голяма част от плажовете в Малта, Гърция, Люксембург, Германия, Финландия, Испания и Италия.

 

Любопитното е, че най-мръсните места за къпане се намират в такива развити страни като Белгия, Холандия и Великобритания. Миналата година в тези три страни дори били закрити някои плажове.