Реконструкцията на площад „Тройката” започва

Дългоочакваният ремонт на площад „Тройката“ започва. За него са отпуснати 5 млн. лв. по проекта „Зелена и достъпна градска среда“ по Оперативна програма „Регионално развитие“. По  проекта са одобрени общо 7 обекта на общината, които са на стойност малко над 13 милиона лева. Това са  за втората част на ул. „Александровска“, ул. „Богориди“, ул. „Батенберг“, старата част на Морската градина и за няколко спортни площадки. Тяхното финансиране ще бъде осигурено при освобождаване на финансов ресурс по оперативната програма

До няколко дни ще бъде пусната обществена поръчка за изпълнителите на реконструкцията на площадното пространство и на подземната улица, която ще минава под него. Община Бургас ще финансира изграждането на подземната улица, която ще свързва улиците „Гурко“ и“Христо Ботев“ със собствени средства.

Всички обекти имат готови технически инвестиционни проекти. Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъдат акценти в новата визия на площад „Тройката“. Предвижда се нова градинска площ с атрактивно осветление около дома на НХК. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена, като водната струя ще наподобява морска вълна. Малки пластики, разположени  в тревните площи ще възпроизвеждат характерни за Бургас символи. Проектът предвижда още максимално запазване и обогатяване на зелените площи и на едроразмерната растителност, както и поставяне на каскадни цветарници.

Като част от проекта ще бъде извършено укрепване на сградата на бургаския съд, която е със сериозни пукнатини, както и на основата на паметника „Альоша“.