Родители и училищното настоятелство подкрепят уволнения директор на математическата

Призовават началника на образователния инспекторат да напусне

 

 

Родители на ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас събират подписи в подкрепа на дисциплинарно уволнения директор Станчо Славов. Те подготвят и декларация до началника на РИ на МОМН Виолета Илиева и отворено писмо до президента на Р България, с копие на МОМН, кмета, областния управител и учителския колегиум на гимназията. Подписката се събира в двора на училището. По-късно документите ще бъдат входирани в съответните институции.

„Не Вие, ние, учителите, служителите, родителите, нашите ученици, всички колеги, които преди нас са работили тук, и техните възпитаници сме тези, които с труда си сме създали името на  ПМГ „Акад . Н. Обрешков“, гр. Бургас – училище, с което се гордее градът и страната ни, училище, известно и в чужбина .Възмутени сме от действията Ви през последните две години, в резултат на които името ни, градено с труд повече от четиридесет години, планирано се унищожава. След неуспешните Ви опити за смяна на ръководството на ПМГ „Акад Обрешков“, гр. Бургас през 2011г. и 2012 г. сега използвате една грешка /не на директора и бяхте уведомена лично от него/ за лична саморазправа с директора на гимназията. Къде бяхте Вие, г-жо Илиева, като контролен орган, че директор на профилирана гимназия с над 1100 ученици с национални и международни изяви и безброй успехи толкова години да е със заплата, като за училище с 500 ученици? Къде е вашата отговорност, г-жо Илиева?
Сега е време на промени. Призоваваме Ви да излезете от образователната система на региона с цел оздравяването й! „, пишат родителите и учителите в декларацията.

Училищното настоятелство на гимназията също се обяви в подкрепа на Станчо Славов. Настоятелството изпрати отворено писмо до институциите, в което изразява възмущението си от непрозрачното дисциплинарно уволнение и подозрение за лично отношение към г-н Славов.

Публикуваме писмото на Училищното настоятелство без редакторска намеса:

Съветът на настоятелите при ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ гр. Бургас изразява своето възмущение от внезапното, ненавременно и непрозрачно дисциплинарно уволнение на Директора на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ – г-н Станчо Славов.

Заявяваме своята морална подкрепа към Директора на ПМГ, когото познаваме като достоен човек, отстоявал по всички възможни начини институцията, която представлява, и давал всичко от себе си, за да защитава интересите на колегите си и на нашите деца.

Считаме, че не може с лека ръка да се съсипва авторитета на един професионалист, доказал себе си, чрез дългогодишното управление на една от най-успешните гимназии в Бургас, страната и чужбина. Поредно доказателство за това е бъдещото домакинство на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ и Община Бургас на най-престижното състезание в света по математика, а именно Международното състезание по математика (IMC), което е „Световното първенство“ в сферата на математиката и за първи път ще се пренесе на Европейския континент, в България, в Бургас!

Не вярваме на написаното в медиите, че е извършена виновна злоупотреба със средства, а не грешка, и сме против насаждането у обществеността на етикети като „финансови престъпления“, без в същото време да се посочват конкретни факти – звучи грозно, тенденциозно и поставя ред въпроси и съмнения в основателността на уволнението. Съдът е органът, който ще се произнесе дали освобождаването на г-н Славов е законосъобразно и правилно. Но ние, хората, които сме съпричастни към всичко, случващо се в гимназията, сме възмутени от непрофесионалното и некоректно поведение на Началника на РИО на МОМН – Бургас, г-жа инж. Виолета Илиева. Според нас е, меко казано, неуместно да се предприемат такива крайни мерки преди предстоящите изпити за Национално Външно Оценяване, Държавните зрелостни изпити и престижния международен форум по математика – BIMC в Бургас. Като ръководител на институцията, която трябва да оказва съдействие в подобни моменти, вместо да помага, инж. Илиева по – скоро дискредитира авторитета на училището.

Опасяваме се, че зад уволнението на г-н Славов прозира лично отношение и ние няма да го допуснем. Ще подкрепим професионално и градивно управление на ПМГ, но няма да толерираме назначения по приятелска линия, които, умишлено или не, съсипват гимназията. Доказахме го преди година, когато инициирахме отстраняването от длъжност на временно изпълняващата длъжността директор на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – г-жа Куна Георгиева /спрягана за близка на инж. Илиева/, която със своите недомислени и некомпетентни действия предизвика родителското и на преподавателите недоволство.

Апелираме институциите да предприемат адекватни и бързи действия, с оглед нормализиране на учебния процес в края на учебната година и избягване на международен скандал. /Г-н Славов е член на организационния комитет по провеждането на Международното състезание по математика, което ще се състои в началото на м. юли 2013 в Бургас.

Апелираме г-жа Илиева да се възползва от правните възможности на Кодекса на труда и отмени заповедта за дисциплинарно уволнение на г-н Славов.