Стефан Цинцарски: Коалиция СДС има амбицията да събере за пореден път отвратените, за да ги поведе срещу отвратителните

Интервю с кандидат – депутатът от листата на СДС в Бургас Стефан Цинцарски

 

     Очаквате ли изборите да са честни или отново ще има опити за купуване на гласове, включително и в Бургаски регион. Как може да бъде спряна тази порочна практика ?

Предизборната надпревара все повече започна да прилича на сценарий за следващ сезон от сериала “Игра на тронове” и главните действащи лица очевидно не подбират средства. В този смисъл, случващото се през изминалите седмици определено ме навява на скептични мисли.

Може ли да бъде спряна практиката на изборна търговия? Със сигурност няма да стане само с готини телевизионни клипове. Една Кука пролет не прави. Реална възможност съществува, но пътят минава през ясното осъзнаване на това, колко всъщност струва днешното утре на страната, в които живеем. Сделката – доверие срещу пари е тежко неизгодна за доверителя. Сключването на такава сделка днес те лишава да търсиш сметка за каквото и да било утре. Колкото и изтъркано да звучи, но съществените неща в обществения живот се случват именно между 7:00 и 20:00 ч. в изборния ден. Сценарият на сериала, в който ще живеем в следващите 4 години, ще бъде написан точно тогава и от нас зависи дали ще ни хареса или не. Между България днес и България утре има точно „13 часа разлика”.

– Как ще коментирате актуалните скандали с незаконните подслушвания и ще се отразят ли те на избирателната активност ?

Скандалът с подслушванията очевидно тепърва ще търпи развитие. Винаги съм знаел, че ПР републиката, в която живяхме през последните 4 години, има своята тъмна страна, но си признавам, че фантазията ми се оказа бедна за размера на бедствието.
Характерната за предишния кабинет мнителност, подслушване и пълен контрол сигурно са давали плодове през целия мандат. Едва днес обаче плодовете са на сергията, както казва моят приятел д-р Петър Стоянович, видими за всички и с прокурорско разследване срещу плодотворците. Тънката линия, разделяща мафиотския маниер от управленското съмнение на демократите, е в спазването на закона и процедурите му, които в този случай са очевидно жестоко и системно потъпквани.
Дали скандалът рефлектира върху избирателната активност? Категорично да. В ежедневните ни срещи през тази кампания това се вижда с невъоръжено око. Усещането за отвращение и безперспективност е заляло всички. От друга страна, заливащата ни от всякъде социология явно не отчита това, което е повече от странно.

– Кой има интерес от ниска избирателна активност ?

Според коментарите на социолозите, това са партиите, притежаващи твърди ядра, а това са все формации, демонстриращи командирски и шефски манталитет. Нашата цел е коренно противоположна. Нашата цел е да убедим колкото се може повече хора да осъзнаят, че важните решения се намират в техните ръце и че те решават. Това е десният начин.

– СДС би ли направил следизборна управленска коалиция с ГЕРБ или с която и да е от големите партии в името на националните приоритети на страната ?

Този въпрос е все още твърде подранил. Въпреки това, ще си позволя да ви отговоря с пример от последните телевизионни дебати, които се състояха в Бургас, съответно по БНТ и Канал 0. Забелязва се явно единомислие по повечето дебатирани теми и очевидно наличие на общи цели. Разделителната линия, за съжаление, за пореден път минава през представата ни за свобода и демокрация. Демокрацията, както обича да казва Любо Дилов, не е отговор на въпроса „Къде отиваме ?“, а е отговор на въпроса „Как вървим?“. Прокурорски седянки в Банкя, провеждани в сянката на СРС, не са нашият начин. Когато амбицираните червени убедено ни се представят за единствените поредни спасители, не мога да не си спомня за техния „челен пример“ за кадруване в съдебната власт – Красьо Черния и не мога да не се запитам – това ли е, което предлагат като алтернатива? Нямам вкус за такъв избор. Пределът ми на гнусливост не го допуска.

– Какво е отношението ви към идеята през следващата година заедно с изборите за евродепутати, да има и за ВНС? Нуждае ли се страната от промени в Kонституцията?

                                                                                                
Аз не съм от хората, които виждат в идеята за конституционна реформа панацея за всички недъзи на държавата, в която живеем. За мен е много по-важно  съзнанието за държавност и сила на институциите, на управляващите от една страна и на гражданите от друга. Достатъчно е да влезете в YouTube, да изгледате по едно интервю на Борисов и да речем, на Дейвид Камерън, за да разберете какво точно имам предвид. Със сигурност ще ви направи впечатление, че единият от двамата започва всяко свое изявление с думите „Това правителство“ и повярвайте ми, разликата не е само в стила на изразяване. Извън това, със сигурност съм убеден привърженик на идеята за конституционна регламентация на правото на индивидуална жалба пред Конституционния съд. Намирам я за все по належаща, на фона на все по-авторитарния и силов маниер на управление, твърде модерен в наши дни. Личната свобода има нужда от все по-адекватна защита, която не може да бъде получена, за съжаление, от МВР.
Привърженик съм и на идеята за извеждане на държавното обвинение от структурата на съдебната власт, както и на еретичната за момента идея структурата на прокуратурата да не следва тази на съдилищата. И не на последно място тази структура да престане да бъде по „съветски“ централизирана!

– Одобрявате ли идеята на президента Росен Плевнелиев за съставянето на програмен кабинет с ясен мандат след изборите ?

Идеята е добра, но я намирам твърде утопична с оглед властващите в страната политически балкански нрави.

– Преди време казахте пред избиратели – „В рубриката „20 години по-късно” виждате същите хора, както и тогава. Ние имаме идеята да направим нещо, което е единственото истински демократично”. Какво имате предвид конкретно ?

        
Мисълта ми беше, че в листата, която предлагаме на бургазлии днес, са влезли преимуществено момчетата и момичетата, които през ’89-та бягаха от училище, за да участват в първите митинги на промяната. Същите, които по време на зимна сесия, висяха по площадите през 1997-ма и си мислеха, че са свършили своята работа веднъж завинаги. Да, ама не… Ето защо решихме заедно да се върнем към първообраза. Почти по Дюма, 20 години по-късно, коалиция СДС има амбицията да събере за пореден път отвратените, за да ги поведе срещу отвратителните.

– Разпознават ли хората в лицето на СДС единствената демократична формация, която може да ги представлява  в бъдещия парламент.

Хората,  с които се срещаме и с които разговаряме всеки Божи ден от началото на тази кампания, определено ни припознават. За съжаление, голям е и броят на хората, изпаднали в пълно безверие, че нещо могат да променят. На тях искам да кажа, че избор има и той ни гледа всяка Божа сутрин от огледалото в банята. Всяка промяна иска лично усилие от всеки един от нас. Кандидатурата ми в листата на коалиция СДС е моят начин. Убеден съм, че всеки човек е в състояние да открие неговия и ще го направи. Най-малкото, като гласува за неговия кандидат.

– Как се приема от гражданите по време на предизборните ви обиколки една от целите, залегнала в националната програма на СДС, а именно 50% от продукцията в големите търговски вериги да е на български производители, а не вносна?

Приема се от една страна възторжено, от друга страна с умерен скептицизъм. Хората вече се опасяват да вярват в промените към добро. Опитваме се да ги убедим, че добрите идеи, колкото и невъзможни да ни се струват на пръв поглед, са напълно постижими с общи усилия. Дейл Карнеги беше казал нещо в смисъл, че повечето значими неща на света са били постигнати от хора, които са продължавали да опитват когато вече е изглеждало, че няма никаква надежда.

– Вашето лично послание към избирателите ?

Избирателю! Няма кой да спаси гражданското общество, освен тебе. Не очаквай американският посланик да се намеси в защита на демокрацията, когато я няма и да свали цените на тока. Нямаме достатъчно петрол за целта, макар че – изглежда – и шистовият газ върши някаква работа. В какво общество ще живеем след 12 май 2013-а зависи само от теб, а не от календара на маите!   


     Аз и приятелите ми от бургаската листа на коалиция СДС искаме твоят глас да попадне в десетката. Имаме амбицията да ти предложим промяна на статуквото, промяна, която си струва. Повече морков, отколкото тояга. Повече мисъл, отколкото мускул. Повече въображение, отколкото крясък. Повече изслушване, отколкото подслушване. Повече свобода, повече избор, повече контрол върху чудовищата държава и монополи. Предлагаме ти го с бюлетина N 10.


    Казвам се Стефан Цинцарски и искам да бъда ТВОЯТ народен представител в следващия български парламент.