Състезание „Да пазим нашия общ дом – Земята” в Обзор

Под надслов „Да пазим нашия общ дом – Земята” протече състезание по природни науки, провело се в Обзор по повод деня на Земята. Мероприятието, организирано от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по уникален образователно-игрови начин насочи вниманието на учениците към необходимосста от опазването на околната среда и водите на нашия общ дом – планетата Земя.

В състезанието участие взеха три отбора – бял, син и жълт, които бяха сформирани от ученици от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Задачата в първия кръг от надпреварата бе всеки от отборите да презентира глобален проблем на опазването на околната среда. И трите отбора се справиха блестящо, като белите направиха презентация за изтъняването на озоновия слой, жълтите акцентираха върху опасностите на киселинните дъждове, а представителите на синия отбор в изложението си насочиха вниманието към повишаването на парниковия ефект.

Втората част от надпреварата беше съсредоточена във състезателния кръг, в който всеки от отборите се изправи пред предизвикателството за определено време да отговори на теоритични и практически въпроси от областите география, математика, биология и химия.

За отмора на участиците се проведе и викторина с публиката, като всеки верен отговор беше възнаграждаван с тефтер, изработен от рециклирани материали и тениска с логото на състезанието.

Първото място в крайното класиране беше отредено на отбора на сините, втори се класираха жълтите, а с минимална разлика в точките след тях на трето място останаха белите. 

Гостите на събитието, сред които бяха кметът на град Обзор Христо Янев и началникът на отдел „Образование” в община Несебър Яна Христова, останаха очаровани от уменията и знанията на децата.