Учредяват Българо-Китайска асоциация за търговия и инвестиции в Бургас

Българо-Китайска асоциация за търговия и инвестиции ще бъде учредена на 31 май в Бургас. Основната ѝ роля ще бъде развитие на бизнес отношенията на фирми вносители и износители от Бургас, както и насърчаване на китайски компании да инвестират в региона.
Дейностите на Асоциацията ще са свързани още с координацията на икономическите и професионалните интереси на бургаски и китайски дружества; с организиране на делови срещи и всякакви други форми на обмяна на опит за всичко, което се отнася до Българо-Китайските бизнес отношения.
Учредители на бургаската асоциация са пет фирми, чиито основни дейности са свързани с образование, дистрибуция на горива, внос на индустриална техника, производство на зеленчуци, високи технологии и зелена енергия. Председател на Асоциацията ще бъде Менг Лу – основателката на единствената школа за изучаване на китайски език в Бургас.
„Бургас, от географска и логистична гледна точка, е най-подходящият град в България за развитието на китайски инвестиции, а все още няма силно лоби, каквото имат Пловдив и София. Това е основната причина да основем тази Асоциация именно тук“, коментира Менг Лу.
„През идната седмица Пловдив ще бъде домакин на първото и най-мащабно бизнес посещение от Китай, на което ще участват повече от 150 фирми. Такова, дори по-мащабно, може да се организира за в бъдеще и в Бургас“, заяви Менг Лу и допълни, че за да постигнат целите на бургаския бизнес ще работят съвместно с други асоциации, както с общински и държавни администрации.