Фолклорен ансамбъл „Приморче” със златен медал от националния шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”

Децата от фолклорен ансамбъл „Приморче” триумфираха с перфектните си изпълнения на Националния шампионат по народни изкуства  „Евро фолк 2013”, който се проведе от 26 април до 14 май във Велико Търново. Младите таланти от Приморско се завърнаха със заслужено златно отличие, както и с ценната препоръка,  участие в Световния шампионат по фолклор „World Folk”, която се дава на най-добрите.

 

Оценките, които се поставят на Националния шампионат, са на основата на оценъчната система на Европейската и Световната асоциации на фолклорните фестивали и са валидни за класиране в Световната фолклорна ранглиста.

 

Освен на престижния приз от шампионата във Велико Търново, „приморчетата” станаха носители и на почетния знак на  XVII-я Старопланински събор „Балкан фолк 2013”, който се явява част от „Евро фолк 2013” и се провежда успоредно с него.

 

Над 5000 участника от цяла Европа се събраха в старопрестолния град тази година, за да покажат красотата на традиционните народни изкуства на своите държави и да премерят сили в събора, обявен за фолклорен фестивал № 1 на Стария континент.

 

Младите танцьори от Приморско под ръководството на Мария Върбанова успяха да грабнат сърцата на публиката и журито с професионалното си изпълнение на автентичен фолклор и заслужено се наредиха сред най-добрите.

 „Без подкрепата на община Приморско нашето участие на най-важния форум за народни танци, не само в България, но и в Европа би било невъзможно, затова искаме да им благодарим, че са винаги до нас. Ние от своя страна направихме нужното да се представим достойно и да се върнем в Приморско с най-високите отличия ”, заяви Мария Върбанова.