Ще се строи хеликоптерна площадка до бургаската болница

Избрано е мястото, където ще се построи хеликоптерната площадка на МБАЛ-Бургас, съобщиха от болницата. Тя ще се намира в източната част на дружеството, до спортния комплекс и ще дава възможност за комуникация с Шокова зала и всички спешни звена на лечебното заведение.

 

Теренът е в непосредствена близост до новото Инфекциозно отделение и е запустял, но скоро мястото ще бъде облагородено, а подстъпът до Спешно отделение асфалтиран от Община Бургас. Предстои одобряването му от Министерството на транспорта.

 

 

Проектът се изпълнява от авиокомпанията„ Хели Ер – САУ“, а след изграждането на площадката във финансирането ще участват Община Бургас и вероятно Министерството на здравеопазването, както и всички структури, които участват в националната сигурност и имат отношение към използването на спешен въздушен транспорт.

 

Хеликоптерът ще съкрати съществено времето за транспортиране на пострадали от труднодостъпни райони до болницата или от нея до други точки в страната. Радиусът, който машината може да покрие за 30 минути, е 120 км. Транспортирането на болните от площадката до хирургическия корпус на болницата ще става за не повече от две минути.

 

В момента се обсъжда възможността хеликоптерът да се използва през активния летен сезон, когато област Бургас съсредоточава голям брой летовници и инцидентите зачестяват, а след време да е целогодишно в морския град.

 

 

Хеликоптерът Агуста А109К2 е чисто нов и е оборудван с медицинска апаратура за спешна медицинска помощ от най-висок клас. За още по-голяма ефективност той ще може да превозва по двама пациенти на един курс, защото в него ще бъдат монтирани две носилки.